Ihminen on luotu liikkumaan kahdella jalalla, ja jalkaterämme ovat aikoinaan kehittyneet paljain jaloin kävelyyn. Jalkojen rakenteellinen tehtävä on toimia vipuvartena, vaimentaa iskuja ja ylläpitää tasapainoa mukautumalla alustan muotoihin.
– Nykypäivänä paljasjaloin kävely on harvinaista, ja kengät ovat jalkojemme suojana useita tunteja vuorokaudessa. Kengillä on suuri vaikutus jalkojemme ja sitä kautta koko kehomme terveyteen, kertoo jalkaterapeutti Timo Takkinen Respecta Oy:stä.
Vaikka jalkineteollisuuden ja jalkineiden kehitys on viime vuosikymmeninä ollut huimaa, jalkojen rasitusvammat ovat jopa lisääntyneet. Jalkinesuunnittelua ohjaavat pitkälti muoti ja urheilujalkineissa myös erilaiset tekniset ominaisuudet. Hyvän jalkineen kriteeristö on pitkään ollut kenkäteollisuuden muovaama, ja viime vuosina sitä on alettu tarkastella kriittisesti.
Erilaiset jalkaterän virheasennot ja hermopinteet ovat monelle tuttuja ja usein seurausta liian pienistä tai väärälestisistä kengistä. Korkeiden korkojen käyttö voi altistaa ryhdin ja selän ongelmille sekä jalkojen kiputiloille, kun paino jakautuu vain jalkaterän etuosalle.
Tuetuista jalkineista haittaa
Liian paksupohjaiset ja hyvällä iskunvaimennuksella varustetut kengät heikentävät asentotuntoa, jolloin riskinä ovat muun muassa nilkkojen nyrjähdykset ja jalkapohjan tuntoaistin yliherkistyminen. Kuntoilijan väärin tuetut urheilujalkineet voivat kuormittaa haitallisesti polvia ja lonkkaa ja altistaa jopa nivelrikoille.
Aika ajoin olisi hyvä kävellä paljain jaloin, mikä vahvistaa ja aktivoi jalkaterää sekä parantaa tasapainoa.
– Paljain jaloin liikkuessa askelpituus ja koko vartalon asento on luontaisempi ja siksi myös terveellisempi. Kenkien käyttämisen myötä tehostamme automaattisesti kantaiskua, jolloin kantavat nivelet sekä selkäranka altistuvat suurille iskuvoimille. Paljasjaloin kävelyä auttavat niin sanotut paljasjalkakengät, jotka suojaavat jalkaa, mutta mukailevat paljain jaloin kävelyä, Takkinen suosittelee.
Muista nämä kenkäostoksilla:
• Hyvä kenkä mahdollistaa jalkaterän luonnolliset liikkeet.
• Kiinnitä huomiota lestityyppiin, käyntivaraan ja varvaskorkeuteen.
• Suosi ohutpohjaisia kenkiä jalkapohjan hermopäätteiden aktivoimiseksi.
• Varmista ulkopohjan pito-ominaisuudet.