Onko sinulla sisko? Aivokuvauksen mukaan olette kenties enemmän samanlaisia kuin uskotkaan

Onko sinulla sisko? Saatatte olla enemmän samalla aaltopituudella kuin uskottekaan!

Tutkimuksessa havaittiin, että siskojen aivot ovat enemmän "synkassa" toistensa kanssa pelkkiin tuttaviin verrattuna.

Muun muassa Aalto-yliopiston tutkimuksessa selviteltiin homofiliaa, joka yksinkertaistettuna tarkoittaa henkilön taipumusta pitää sellaisista ihmisistä, jotka ovat jollakin tavalla samankaltaisia kuin hän itse.

– Elokuvaa katsoessa sisarten aivotoiminta oli samankaltaisempaa [siskon kanssa] kuin ystävien, tutkijat toteavat.

NeuroImage-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa koehenkilöiden aivoja tarkkailtiin toiminnallisen magneettikuvauksen avulla samalla, kun he katselivat elokuvaa. Kuvauksessa mukana oli 30 tervettä naista, joiden keski-ikä oli 26 vuotta.

Koehenkilöt olivat kolmen hengen ryhmiä, joissa mukana oli sisaruspari ja ystävä, joka oli yhdelle siskolle läheisempi ystävä, toiselle vain "tuttava-asteella". Katsottu video oli lyhennelmä sisarussuhteisiin liittyvästä vuoden 2009 draamaelokuvasta Sisareni puolesta. Elokuvassa yhtä siskoa pyydetään luovuttamaan munuainen toiselle, kuolemansairaalle siskolleen.

Klippi katsottiin useita kertoja eri kuvantamiskerroilla, ja koehenkilöille annettiin erilaisia ohjeita sen katsomiseen. Heitä esimerkiksi kehotettiin samaistumaan tiettyyn siskoon.

Sisarten aivotoiminta oli keskenään samankaltaisempaa

Kuvannuksessa siskojen aivoalueet reagoivat samantapaisesti. Sisarten aivotoiminta oli keskenään samankaltaisempaa kuin sisarten ja ystävien välinen aivotoiminta, ja ystävien aivotoiminta taas samankaltaisempaa kuin tuttavien ja sisarten välinen aivotoiminta.

– Sisaret käsittelivät ja arvioivat elokuvan tapahtumia keskenään enemmän samanlaisella monimutkaisella ja reflektoivalla tavalla kuin ystävien tai tuttavien kanssa, PsyPost toteaa.

Aivotoimintaa ei voitu panna vaikkapa samojen silmänliikkeiden tai tunnereaktioiden piikkiin.

– Tämä viittaa siihen, että aivotoiminnan samankaltaisuus johtuu todennäköisesti sisarussuhteeseen liittyvistä syvemmistä, mahdollisesti sisäisistä tekijöistä.

Tutkimus oli kooltaan pieni ja kaikki osanottajat naisia, jotka katsoivat vain yhden lyhyen elokuvan. Lisätutkimuksia aiheesta siis tarvittaisiin vielä.

– Tulos voi osittain auttaa selittämään, miksi ystäviä ajatellessaan täytyy kognitiivisesti ponnistella enemmän kuin sukulaisia ajatellessaan. Suurempi samankaltaisuus siinä, miten ihminen kokee maailman, tekee sukulaisten ajattelemisesta vähemmän haastavaa kuin ystävien ja tuttavien ajattelemisesta, tutkijat kuvasivat.

Katso myös: DNA-testin tarjoama ensimmäinen yllätys helsinkiläiselle Timolle oli velipuoli – lopulta sisaruksia oli kaikkiaan yksitoista

DNA-testin tarjoama ensimmäinen yllätys helsinkiläiselle Timolle oli velipuoli – lopulta sisaruksia oli kaikkiaan yksitoista 11:33
DNA-testaus yllätti Timon toden teolla.

Lue myös:

    Uusimmat