Onko takana kesän viimeinen viikonloppu? Nyt tuulee, sataa ja jyrisee!

Ruska alkaa olla pohjoisessa komeimmillaan. Margareta Mäkipelto kuvasi maaruskaa Pallastunturilla 9.9.2018.
Ruska alkaa olla pohjoisessa komeimmillaan. Margareta Mäkipelto kuvasi maaruskaa Pallastunturilla eilen sunnuntaina.Margareta Mäkipelto
Julkaistu 10.09.2018 06:55

MTV UUTISET

Helteet ovat näillä näkymin takanapäin, ja kesän saldoksi on jäämässä lauantaina saavutettu 64 hellepäivää. Tällä viikolla sää muuttuu aiempaa epävakaisemmaksi ja viileämmäksi.

Nyt ne alkavat: normaalit syksysäät.

MTV Uutisten meteorologi Mette Mannonen kertoo, että siinä missä eilen päästiin vielä ylimmillään 22,6 asteeseen, tällä viikolla viilenee. Sää muuttuu myös aiempaa sateisemmaksi.

Paikoin jyrisee ukkonen

Viilein ja syksyisin alkavan viikon päivistä on keskiviikko. Silloin tuuletkin yltyvät koviksi. Tänään maanantaina on Mannosen mukaan vielä monin paikoin poutaa ja aika lämmintäkin.

Lue myös:

Syksy rysähtää Suomeen kertaheitolla: Nyt voi tulla vettä koko syyskuun edestä!

– Etelässä ja maan keskiosassa on liikkeellä joitain sateita, jotka liikkuvat hitaasti itään. Paikoin voi ukkonenkin jyrähtää. Lämpötilat vaihtelevat koko maassa 15 ja 20 asteen välillä. Lämpimintä on lounaassa, jossa on osaksi aurinkoista.

Mannonen kertoo, että jo tänä iltana saapuu Suomeen lännestä seuraava sadealue. Huomenna tiistaina tulee vettä monin paikoin. Myös tuulet voimistuvat.

– Lämpimintä on huomenna lounaassa, jossa asteita on noin 18. Muualla ollaan 15 asteen tienoilla.

"Olemme tottuneet hyvään"

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomeen matkaa taas uusi sadealue.

– Keskiviikkona matalapaineen keskus kulkee Suomen yli itään ja taivaalta tulee runsaasti vettä. Maan etelä- ja keskiosassa on myös hyvin tuulista. Etelässä sää voi muuttua päivän mittaan aurinkoisemmaksi. Lämpötilat vaihtelevat 10 ja 17 asteen välillä.

Loppuviikolla sateet painottuvat pohjoiseen.

Mannonen muistuttaa, että vaikka etenkin keskiviikon lämpötilat vaikuttavat viileiltä, ne ovat varsin tavallisia tähän aikaan vuodesta.

– Olemme vain tottuneet nyt niin hyvään, Mannonen naurahtaa.

Hellepäiväennätys jäänee saavuttamatta

Kesä 2018 on ollut Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian lämpimin. Myös vuoden 2002 hellepäiväennätys, 65 hellepäivää, on lähellä. Uutta ennätystä ei  kuitenkaan ilmeisesti tehdä: näkyvissä ei ole Mannosen mukaan uutta helleaaltoa ainakaan viikkoon.

Kaikkien aikojen myöhäisin hellepäivä mitattiin 17. syyskuuta 1947 Tampereella.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa