Onko tässä järkeä? Maratonkisa juostiin hyytävän rajussa pakkasessa: "Todella pelottavaa"

Juoksijat kokivat, millaista kylmä kyyti on – omin askelin. Venäjän Oimjakonissa kilpailtiin maratonjuoksussa 55 celsiusasteen pakkasessa.

Oimjakon, jossa talven keskilämpötila on noin –50 °C, on listattu maapallon kylmimmäksi paikaksi, jossa on asutusta. Kylmin Oimjakonissa tilastoitu lukema on peräti –71.2 astetta vuodelta 1924. 

Ikiroutavyöhykkeellä Siperian tundralla sijaitsevassa Oimjakonissa kilpaillaan nykyään vuosittain myös "maailman kylmimmällä maratonilla".

Tämänvuotinen kisa järjestettiin viime perjantaina. Inside the Games -sivusto raportoi, että pakkasta oli 55 celsiusastetta, kun kilpailu käynnistyi aamuvarhain kuuden aikaan.

Mukaan oli lähtenyt 38 uskaliasta kilpailijaa, jotka juoksivat joko täyden maratonin eli 42,195 kilometriä tai puolet tästä eli puolimaratonin. 

Täyden maratonin suoritti maaliin kaikkiaan kaksitoista miestä ja kaksi naista. Nopeimmin juoksi Konstantin Dragunov (kolme tuntia ja seitsemän minuuttia), ja Isabella Borisova voitti puolestaan naisten kisan kolmella tunnin ja 37 minuutin suorituksella.

Voittajat kuittasivat 100 000 Venäjän ruplaa eli reilut 1 000 euroa.

Pelottava kokemus

Puolimaratonin juossut Alisa Matvejeva kuvaili kokemusta uutistoimisto Reutersin mukaan "todella pelottavaksi". Hän oli aiemmin harjoitellut kylmimmillään 20 pakkasasteessa Moskovassa.

– Ensimmäiset 10 kilometriä oli vaikea juosta. Sitten se helpottui, kun ymmärsin jo, miten täytyy hengittää. Sitä muisti myös, että täytyy poistaa jää silmistä, koska silmät peittyvät sillä, Matvejeva sanoi.

Matvejeva oli iloinen käytettyään lämpömaskia ja lämmitettyjä pohjallisia, jotka "pelastivat hänet".

Järkeä tai ei, tarjolla oli ainakin tietynlainen "extreme-kokemus".

Lue myös:

    Uusimmat