Maailman antidopingtoimisto WADA:n kiellettyjen dopingaineiden lista päivittyy joka vuosi uusilla aineilla. Osa kielletyistä aineista ovat sellaisia, jotka voivat olla vielä reilusti kehitysvaiheessa, mutta voivat pahimmassa tapauksessa saada aikaan todellisen trendin.
Suomen urheilun eettisen keskuksen lääketieteellisen asiantuntijan Pekka Rauhalan mukaan WADA:n tavoite on pyrkiä aina olemaan askeleen edellä, ettei uusien lääkeaineiden dopingkäyttöön tule etumatkaa.
Taustalta voi nimittäin tulla yllättäviäkin lääkeaineita, jotka voivat muuttaa dopingvarustelussa kaiken.
– Tällaisia aineita on useita, joita on vasta kliinisissä kokeissa. Lääketehtaat ei kehitä niitä sen takia, että vilpillisille urheiljoille saataisiin parempia doping-aineita, vaan ne ovat potilaita varten, Rauhala kertoo.
Vasta kehitysvaiheessa olevien aineiden eksyminen pimeille markkinoille ei ole hänen mukaansa kuitenkaan uusi juttu.
Niiden potentiaalia aletaan mittaamaan nopeasti myös huippu-urheilussa.
– Se on ihan luonnollista. Meillä on tulossa erilaisia yhdisteitä, joilla voitaisiin esimerkiksi korvata EPO tablettimuotoisena, jolloin saataisiin veriarvot paranemaan. Niitä on yhtä hyvin lisätty kiellettyjen listalle. Suurin osa yhdisteistä on sellaisia, että ne eivät ole vielä markkinoilla.
Myostatiinin estäjä tulevaisuuden superdoping?
Yhdeksi mahdolliseksi tulevaisuuden dopingiksi Rauhala mainitsee niin sanotun myostatiinijärjestelmän estäjät. Myostatiini on elimistön oma aine, joka luonnostaan jarruttaa lihaksen kasvua.
– Siitä voi helposti päätellä, että pitäisikö meidän estää myostatiinin vaikutuksia tai muuten koko sen järjestelmän toimintaa. Sen seurauksena lihakset kasvaisivat ja voima lisääntyisi, Rauhala kertoo.
Myostatiini nousi puheenaiheeksi aikoinaan New England Journal of Medicinen artikkelista, jossa vastasyntyneen lapsen todettiin kärsivän myostatiinin geenimutaatiosta.
Artikkelissa mainitulla lapsella oli yli kaksinkertaiset reisilihakset muihin vastasyntyneisiin verrattuna. Asia alkoi valjeta, kun pojan sukupuuta alettiin tutkia tarkemmin.
– Pojan suvussa oli paljon tällaisia voimamiehiä. Pojan äitikin oli ollut lihaksikas. Hänellä todettiin lopulta myostatiinimutaatio, joka oli geneettisesti periytynyt. Jarrujärjestelmä oli häiriintynyt, sen seurauksen lihakset kasvoivat.
WADA perillä lääkemaailmasta
Myostatiinigeenin häiriintymistä on havaittu myös eläimissä, kuten nautakarjarotu belgiansinisellä, joka erottuu muista roduista runsaalla lihasmassallaan.
Rauhalan mukaan lääkefirmat ovat kehittäneet jo yli kymmenen vuotta lääkkeitä, jotka vaikuttavat myostatiinijärjestelmään sillä ajatuksella, että saataisiin aikaa yhdiste, joka pystyisi tietyissä sairaustilanteissa vahvistamaan lihaksia – esimerkiksi syöpäpotilailla.
Mahdollisesta lääkeaineesta voisi luonnollisesti olla vaikuttavaa hyötyä myös huippu-urheilussa.
Samaan aikaan kun lääkkeitä kehitetään, on esimerkiksi WADA kuitenkin myös hyvin perillä, mitä lääketiedemaailmassa tapahtuu.
– WADA on tietysti ollut tarkkana ja tällaisia aineita on otettu jo sinne listalle. Se on hyvä, että ollaan kehityksessä edellä, ettei dopingiin pääse etumatkaa.