YK:ssa on tänä vuonna käynnissä maailmanjärjestön kuumin kulissientakainen kisa, vääntö uudesta pääsihteeristä. Prosessi on vähintäänkin erikoinen.
YK:n peruskirjassa ei sanota täsmällisesti sitä, miten pääsihteeri tulisi valita. Ainoa lause on, että YK:n yleiskokous hyväksyy turvallisuusneuvoston esittämän kandidaatin. Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet käyttävät tässä valtaa ja yrittävät löytää suljettujen oviensa takana kandidaatin, jonka he itse voivat hyväksyä.
YK:n yleiskokous ei ole koskaan torjunut ehdokasta.
Yhdysvaltojen, Venäjän, Kiinan, Ranskan ja Britannian välillä on tästä ollut kovaakin peliä. Venäjän edeltäjä Neuvostoliitto vetosi useita ehdokkaita ja kompromissiehdokas on löytynyt toisinaan pitkän pattitilanteen jälkeen.
YK:lla on ollut kahdeksan pääsihteeriä ja tänä vuonna tulee yhdeksäs, kun Ban Ki-Moonin toinen kausi päättyy. YK:n käytävillä on arveltu, että nyt voisi olla sekä itä-eurooppalaisen että naisehdokkaan vuoro. Venäjän otaksutaan kuitenkin torjuvan useimmat itäeurooppalaisehdokkaat, koska suurin osa maista kuuluu sotilasliitto Natoon, eikä Venäjä pitäisi valintaa puolueettomana.
Aasialaisehdokas ei olisi sopiva, koska Ban on jo Etelä-Koreasta kotoisin.
Helen Clark on uusiseelantilainen YK-veteraani, parhaillaan kehitysjärjestö UNDP:n pääjohtaja. Clark on kierroksella pohjoismaissa Syyrian ja Irakin kriisien vuoksi ja valmistelemassa toukokuussa Istanbulissa pidettävää humanitaarisen avun huippukokousta.
MTV Uutiset tapasi Clarkin tänään Helsingissä.
Clarkin UNDP on myös pääosassa, kun jäsenmaat panevat toimeen viime syksynä hyväksyttyä Agenda 2030-ohjelmaa kestävästä kehityksestä.
Hän ei torju ehdokkutta, mutta ei myönnäkään mitään.
– En ole vielä tarjonnut mielipidettäni. Prosessi on käynnissä ja tulee johtamaan tulokseen vuoden loppuun mennessä, kun nykyinen pääsihteeri vetäytyy, Clark myhäilee.