Onnettomuustutkintakeskus Otkes ei ota tutkintaansa Kainuussa viime torstaina parikymppisen varusmiehen kuolemaan johtaneita tapahtumia.
Varusmies loukkaantui torstaina aamupäivällä Kainuun prikaatissa, kun hänen rynnäkkökiväärinsä laukesi kesken harjoitustilanteen. Vahingonlaukauksen johdosta varusmies sai vakavat vammat päähänsä.
Loukkaantunut kuljetettiin aluesairaalaan ja sitten yliopistonsairaalaan, jossa hän menehtyi vammoihinsa avusta huolimatta.
Otkesin johtava tutkija Kai Valonen kertoo MTV Uutisille, että Otkes sai tiedon tapahtumasta heti torstaina.
– Nyt viikonlopun ajan olemme kommunikoineet poliisin ja puolustusvoimien kanssa ja tänään vielä lisää. Ja näillä tiedoilla, mitä me olemme sieltä saaneet emme ole käynnistämässä tutkintaa, Valonen kertoo.
– Me aina arvioimme tutkintatarvetta tapauskohtaisesti ja siihen perusteet löytyvät tapauskohtaisesti. Sieltä löytyy esimerkiksi sellainen, että tutkiiko joku muu tapauksen.
Kainuun prikaatista tapahtunutta kuolemantapausta tutkii jo poliisi ja Puolustusvoimat. Otkes arvioi tapauskohtaisesti myös sen, toisiko sen tutkinta jotakin olennaista lisähyötyä.
– Tässä tapauksessa meidän arviomme oli, ettei lisäarvoa tulisi, joten siksi me emme ole lähdössä tutkintaan, Valonen kertoo.
Lue myös: Onnettomuustutkintakeskus harkitsee Kainuussa varusmiehen kuoleman aiheuttaneiden tapahtumien tutkintaa – "Kun varusmiespalvelu on pakollinen, sen pitää olla turvallinen"
Otkes tutkii herkästi
Lähtökohtaisesti Otkes tutkii kaikki varusmiehen kuolemaan johtaneet onnettomuudet. Otkes ei kuitenkaan kommentoi, merkitseekö sen ratkaisu sitä, ettei Kainuun prikaatissa tapahtunut varusmiehen kuolema ollut onnettomuus.
– En halua sitä kommentoida, me olemme tässä toisen käden tietojen varassa. Me ei siellä paikan päällä olla käyty, eikä olla itse tehty kuulemisia, Valonen sanoo.
– Siksi on parempi, että juuri tästä tapauksesta, jota emme ole tutkimassa, viestii Puolustusvoimat ja poliisi.
Otkes on aiemmin ottanut herkästi varusmiesten kuolemaan johtaneet onnettomuudet tutkintaansa.
– Niissä selvittämisen taustalla ajatus oli, että siellä on löydetävissä keinoja turvallisuuden parantamiseen, Valonen kuvailee.
– Ajattelemme niin, että kun varusmiespalvelu on pakollinen, sen pitää olla turvallinen.
Hän kertoo, että Otkesin tutkinnat ovat johtaneet monta kertaa hyviin suosituksiin ja Puolustusvoimien käytäntöjen muutoksiin, kuten harjoitusten riskinarviointiin.
– Tällä kertaa me emme sellaista potentiaalia nähty. Tässä Kainuun tapauksessa uskomme, että opit ovat löydettävissä poliisin ja Puolustusvoimien keinoin.
Lue myös Kainuun prikaatin ampumaonnettomuudessa loukkaantunut varusmies on kuollut
Varusmiehiä kuollut ennenkin
Onnettomuustutkintakeskus on tutkinut aiemmin varusmiesten kuolemiin johtaneita onnettomuuksia Porissa, Hangossa ja Raaseporissa.
Hän mainitsee joulukuussa 2005 tapahtuneen kranaatinheitinturman, jossa kuoli yksi ja loukkaantui useita Porin prikaatin varusmiehiä, kun karaatinheitin räjähti.
Otkes tutki myös Hangon Syndalenissa joulukuussa 2015 tapahtunut ampumaonnettomuuden, jossa yksi varusmies kuoli. Onnettomuus tapahtui Merisotakoulun pimeäntaisteluharjoituksessa, kun toinen upseerioppilas luuli toveriaan maaliksi ja ampui hänet.
Tuorein Otkesin selvittämä tapaus on Raaseporin tasoristeysturma, jossa kuoli kolme ja loukkaantui neljä Uudenmaan prikaatin varusmiestä lokakuussa 2017. Siviilihenkilöitä turmassa kuoli yksi ja loukkaantui seitsemän.
0:23
Rekonstruktio näyttää, miten turma tapahtui.
Onnettomuus tapahtui, kun VR:n kiskobussi ja Puolustusvoimien maastokuorma-auto törmäsivät toisiinsa Skogbyn vartioimattomassa tasoristeyksessä.