Espoossa työskentelevä alakoulun opettaja ihmettelee vuosi vuodelta pröystäilevämmiksi meneviä lahjoja. Oppilaiden perheet muistavat opettajia usein lukukauden päätteksi niin jouluna kuin keväälläkin.
Nimettömänä esiintyvä opettaja katsoo, että lahjomistapa asettaa perheet hyvin eriarvoiseen asemaan, minkä vuoksi lahjojen antamisesta pitäisi luoda yhtenäiset säännöt.
– Yksi tuttava kertoi juuri, että hänen lapsensa luokassa oli kerätty rahaa opettajan lahjaa varten, ja osallistuminen edellytti, että jokainen perhe olisi laittanut 30 euroa pottiin. Kuulostaa aivan älyttömältä, kun luokassa on helposti vaikka 18 lasta. Sillä summallahan pääsee jo etelään.
Opettaja muistuttaa, että samaan luokkaan mahtuu hyvin erilaisia perheitä.
– Tiedän, että monet perheet ovat vähävaraisia ja että osa elää sosiaalituen varassa. Jos tällaisten perheiden pitää osallistua vielä lahjakeräykseen koulussa, niin kyllä se tuntuu todella omituiselta. Minulle tulee vaivautunut olo, kun otan vastaan 200 euron lahjakortin työstäni, josta kuitenkin saan jo palkan.
Koulukiusaamista vanhempien kesken
Osassa kouluista luokka kerää yhteisen potin ja ostaa sillä yhden isomman lahjan opettajalle. Yleisempää tuntuu kuitenkin olevan yhä se, että perheet muistavat henkilökohtaisesti opettajaa.
– Joillakin vanhemmilla tuntuu olevan sellainen ajatus, että kun he ostavat vaikkapa lahjakortin, niin ope saa kivan hiihtovälinesetin ja sittenhän se ope tykkää meidän muksusta vielä enemmän, haastateltava summaa.
Hän kertoo myös ikävästä ilmiöstä, joka on mennyt jo lähes vanhempien keskeisen koulukiusaamisen puolelle.
– On pieniä perheporukoita, jotka ovat keränneet rahaa lahjakorttiin ja ulkopuolelle on tarkoituksella jätetty sellaiset vanhemmat, joista ei oikein tykätä. Sen huomaa usein jo vanhempainilloissa, millaisia ryhmän dynamiikat ovat. Eli kun on lasten kesken kiusaamisjuttuja, niin sitä on myös vanhempien keskuudessakin.
"Lahjarahjat voisi suunnata koulun hankintoihin"
MTV Uutisten haastattelema opettaja kaipaisikin selkeitä ohjeita lahjakäytäntöihin.
– Kyllä joku ohjeistus pitäisi olla. Jos halutaan kerätä rahaa, sen voisi ohjata vaikka vanhempainyhdistykselle, joka voisi hankkia esimerkiksi soittimia koko koulun käytettäväksi. Koulujen budjetit ovat nykyään niin pieniä, ettei juurikaan ylimääräisiä hankintoja voida tehdä.
Espoolaisopettaja haluaa tehdä selvän pesäeron pienen muistamisen ja ylenmääräisen lahjomisen välillä.
– On ihan ok, jos oppilas piirtää kortin tai tuo itse leipoman piparin, mutta rahakeräys opettajan lahjaa varten ei kuulu kouluun.