Oppositio moittii hallitusta liian ruusuisen kuvan luomisesta liittyen Espanjan kanssa tehtyyn vakuussopimukseen.
Suuren valiokunnan varapuheenjohtajan Antti Kaikkosen (kesk) mukaan Suomen kokonaisriski Espanjan lainan takaamisessa on todellisuudessa noin 3,6 miljardia euroa hallituksen kuvaaman 1,9 miljardin sijaan. 3,6 miljardin vastuu voisi syntyä siinä tapauksessa, jos jokin takauksiin sitoutunut maa ei antaisikaan takuuta.
– Espanjan kanssa neuvoteltu vakuus on alle 800 miljoonaa ja tästä voi helposti laskea, että suomalaisille veronmaksajille jää noin 80 prosentin riski tästä Espanjan pankkituesta, eli vakuudet ovat aika pieni lohtu tässä, Kaikkonen sanoi MTV3 Uutisten haastattelussa.
Kaikkonen kuitenkin uskoo, että hallituksen rivit pitävät huomisessa eduskunnan äänestyksessä.
– Siellä pakotetaan hallituksen kansanedustajat tukemaan tätä hallituksen linjaa ja huomenna äänestyksessä Suomi suostuu lähtemään mukaan Espanjan pankkitukeen.
Kansanedustajat eivät ehdi lukea sopimusta
Kaikki kansanedustajat eivät ole vielä ehtineet edes lukea Espanjan kanssa tehtyä vakuussopimusta läpi. Esimerkiksi valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pentti Kettunen (ps) ei ole ehtinyt vieläkään tutustua sopimukseen.
– On käsittämätöntä miten puhemiehistö voi käsitellä kansanedustajia tällä tavalla ja panna kansanedustajat tällaiseen tilanteeseen.
Espanjan kanssa tehdystä 130-sivuisesta englanninkielisestä sopimuksesta kansanedustajille on ehditty kääntää vain 17 sivun mittainen tiedonanto.
Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) myöntää, että kansanedustajilla on liian vähän aikaa sopimuksen tarkasteluun.
– Voitteko hyvällä omallatunnolla omalta kohdaltanne hyväksyä tämän sopimuksen?
– Ei kyllä täysin hyvällä omallatunnolla, tietysti juristi mielellään lukisi hyvin tarkasti ja miettien jokaisen sopimuskohdan ja arvioisi, tarvitaanko siinä täsmennyksiä vai ei. Siihen tässä aikataulussa ei ole mahdollisuuksia, eli tarkempi sopimuksen juridinen arviointi on tässä ajassa mahdotonta.
Sopimukseen ei voi vaikuttaa
Valiokuntien käsittelyt vakuuksista pidetään tänään. Valiokuntien vaikutusmahdollisuudet enää tässä vaiheessa ovat varsin rajalliset.
– Sopimusta ei enää voi lähteä neuvottelemaan, se on Espanjan ja Suomen välillä neuvoteltu. Kaikki muut 17 euromaata ovat sen hyväksyneet. Se on ota tai jätä -malli, kuvaa suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri (sd).
(MTV3)
Katso Jussi Karhusen juttu:
Sumo video id
Katso puolustusministeri Carl Haglundin haastattelu: (Huomenta Suomi 19.7.2012)
Sumo video id
Hallituksen tiedonanto ja eduskunnan keskustelu suorana netissä klo 14
Puolustusministeri: Opposition ei tarvitse lukea koko sopimusta