Osaatko lukea palkkakuittiasi? Näin paljon "yhteistä hyvää" rahoittavat pieni-, keski-, ja suurituloinen

kuvitus-vero
Lehtikuva
Julkaistu 22.04.2017 08:42(Päivitetty 22.04.2017 09:20)
Toimittajan kuva

Linda Pukka

linda.pukka@mtv.fi

Kuinka tarkkaan tiedät, minne palkastasi tilipäivänä tehtävät vähennykset menevät? Minkä suuruisia erilaisia veroja ja maksuja 1600 euroa, 3000 euroa ja 6000 euroa tienaavat maksavat tuloistaan ja mihin tarkoitukseen? Veronmaksajain keskusliitto kertoo tästä verkkosivuillaan yksityiskohtaisesti.

Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola naurahtaa muistellessaan saamiaan ensimmäisiä palkkakuittejaan.

– Kyllä siinä oli silloin vähän ihmettelemistä, miten nämä lasketaan, mistä nämä summat muodostuvat ja mihin ne menevät. Luulen ettei se ole ihan päivänselvää monillekaan.

– Kun katsoo näitä lonkeroita, moni ehkä yllättyykin siitä, miten moneen paikkaan maksuja menee. Yksi iso osa menee verohallinnolle, mutta siinä on monia muitakin puroja, jotka vähentävät omalle pankkitilille tulevaa palkkaa.  

Yleissilmäys graafisesta esityksestä paljastaa, että pieni- ja keskituloisten maksamista tuloveroista suurin osa menee kunnallisveroihin.

bruttopalkka 3000

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi. Lähde: Veronmaksajain keskusliitto.

Veroprosentti nousee nopeasti

Keskituloinen eli 3000 euroa kuukaudessa tienaava maksaa kunnallisveroa keskimäärin noin 490 euroa ja valtionveroihin lohkaistaan noin 45 euroa kuukaudessa. Kolmisenkymppiä menee kirkollisveroon ja noin 11 euroa Yle-veroon. Sairausvakuutuksen päivärahamaksun määrä on 3000 euroa kuukaudessa tienaavalla 47,40 euroa. 

Toinen suurempi erä muodostuu työelä- ja työttömyysvakuutusmaksuista. Ne rokottavat 3000 kuukaudessa tienaavan palkkaa yhteensä noin 230 euroa. 

bruttopalkka 1600

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi. Lähde: Veronmaksajain keskusliitto.

– Aika paljonhan tässä maksetaan itselle erinäköistä vakuutusturvaa esimerkiksi työeläkettä ja perhevapaita varten. Tai jos on työttömänä, sitten saa työttömyyspäivärahoja.

– Toki näillä kustannetaan myös julkisia palveluita, joista itsekin hyötyy. Keskituloisella suurin summa menee kunnallisveroon ja niillä katetaan muun muassa sotepalveluita, päivähoitoa ja koulutusta, Kirkko-Jaakkola selventää.

Suomessa veroprosentti nousee nopeasti jos tulot lisääntyvät. Kirkko-Jaakkolan mukaan eniten tienaavia verotetaan eurooppalaisittain katsottuna tiukasti.

– Pienituloisten verotus on Suomessa eurooppalaisittain – verrattuna vastaaviin maihin  – aika keskitasoa, mutta Suomessa progressio kiristyy muita maita nopeammin. Korkeimmat marginaaliveroprosentit ovat Suomessa Euroopan korkeinta luokkaa. 

bruttopalkka 6000

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi. Lähde: Veronmaksajain keskusliitto.

Hyvin tienaavat hyviä veronmaksajia

Suomessa hyvin tienaavat ovat siis myös "hyviä veronmaksajia".

Suomalaisittain hyvätuloisen eli 6000 euroa tienaavan käteen jää verojen ja työttömyys- ja eläkemaksujen jälkeen noin 3600 euroa. Yhteensä palkkatuloista siis vähennetään veroina ja maksuina 2400 euroa eli niihin menee noin 40 prosenttia palkasta.

Ne harvat suomalaiset, jotka tienaavat kuukaudessa esimerkiksi 28 000 euroa saavat jo käteen enää alle puolet palkastaan.

Valtiolle maksettava tulovero on heillä noin 7000 euroa ja kunnallisvero noin 5000 euroa ja lisäksi tulevat muut verot ja maksut, joten nettona tässä tuloluokassa päädytään noin 13 000 euroon.

bruttopalkka 28 000e

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi. Lähde: Veronmaksajain keskusliitto.

Kuka on keskituloinen?

Mutta perehdytäänpä vielä keskituloisiin palkansaajiin. Heistä on viime aikoina kirjoitettu paljon ja kannettu huolta. Kuka on Suomessa keskituloinen?

Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkolan mukaan kysymyksellä voidaan tarkoittaa useampaakin eri asiaa.

– Jos kaikki kokoaikaiset palkansaajat laitetaan järjestykseen tulojen mukaan, keskimmäinen palkansaaja saa noin 3000 euroa bruttona eli tämä on suomalaisten mediaanipalkka. Jos taas lasketaan keskiarvo, keskipalkka on noin 3 400.

Keskituloiset ahdingossa?

Viime aikoina on puhuttu paljon keskituloisten ahdingosta, kun palkkataso ei ole juurikaan noussut. Hallituksen ajama kilpailukykysopimus on herättänyt ammattiliitoissa tyytymättömyyttä, koska esimerkiksi julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja leikattiin.

– Keskituloisten verotus on kyllä hieman kireämpää Suomessa kuin muualla Euroopassa keskimäärin. Tässä tuloluokassa marginaaliverot ovat jo aika kovat.

– Jos kuukausipalkka on 3000 euroa ja saat satasen palkankorotuksen niin siitä korotuksesta marginaalivero on 47 prosenttia. Eli saat satasen lisää ja maksat siitä 47 euroa veroa, jolloin suunnilleen puolet jää käteen. 

Moni keskituloinen ruuhkavuosissa painiva saattaakin pohtia, kannattaako ottaa vastaan vaativampi ja enemmän työntunteja tarkoittava työ hieman suuremmalla palkalla, kun käteen jäävä osuus on kuitenkin suhteellisen pieni.

Tai toisin päin.

– 4000 euroa kuukaudessa tienaava voi toisaalta pohtia, pitäisikö lyhentää työaikaa, koska verot pienenevät myös siinä suhteessa. Jos palkka putoisi 3000 euroon niin nettotulo ei sitten putoaisikin oin 500 euroa.

Näin paljon työntekijä maksaa työnantajalle

Kuten palkkagrafiikan lonkeroista käy ilmi, työntekijä maksaa työnantajalle enemmän kuin palkan verran. Jos työnantaja maksaa työntekijälleen 3000 euron kuukausipalkkaa, on henkilön koko kustannus työnantajalle 3666,30 euroa.

Reilun 660 euron suuruiset työnantajamaksut taas jakautuvat pieninä puroina erilaisiin vakuutuksiin. Suurin menoerä työnantajalle ovat työnantajan työelämämaksu, joka tässä laskelmassa on 538,50 euroa.

Palkkalaskelmista voi lukea lisää Veronmaksajain Keskusliiton sivuilta.

Tuoreimmat aiheesta

Talous