Osama bin Laden kummittelee Pakistanissa vielä kymmenen vuotta kuolemansa jälkeen

Jotkut pitävät al-Qaidan perustajaa edelleen "vapaustaistelijana", mutta monet näkevät tämän loukanneen islamin opetuksia.

Lapset pelaavat krikettiä palaneen ruohon ja siellä täällä lojuvien raunioiden värittämällä maatilkulla Pakistanin Abbottabadissa. Muuta ei ole enää jäljellä terroristijärjestö al-Qaidan edesmenneen johtajan Osama bin Ladenin viimeisestä piilopirtistä.

Abbottabad on se kaupunki, jossa Osama bin Laden sai surmansa Yhdysvaltain laivaston Navy Seal -erikoisjoukkojen hyökkäyksessä kymmenen vuotta sitten, toukokuun 2. päivän varhaisina tunteina vuonna 2011. Operaatiolla oli maailmanlaajuisia seurauksia, ja se tahrasi Pakistanin kansainvälistä mainetta.

Osama bin Laden oli piilotellut korkeiden aitojen suojassa Abbottabadissa ainakin viiden vuoden ajan vain alle kahden kilometrin päässä kuuluisasta sotilasakatemiasta.

–  Se oli todella ikävä asia tälle paikalle ja koko maalle. Asumalla täällä Osama antoi koko kaupungille huonon maineen, sanoo eläköitynyt opettaja Altaf Hussain.

Tilanne asetti Pakistanin hankalaan paikkaan. Viranomaiset olisivat toisaalta voineet kieltää tienneensä terroristijohtajan olleen Abbottabadissa, mutta samalla he olisivat paljastaneet tehneensä järkyttävän tiedustelumokan. Toisaalta he olisivat voineet myöntää tämän olleen heidän suojeluksessaan, mikä puolestaan olisi osoittanut viranomaisten olleen kyvyttömiä estämään Yhdysvaltain uskaliaan hyökkäyksen Pakistanin maaperällä.

Suosio oli ehtinyt hiipua

Pakistan valitsi ensimmäisen strategian. Operaatio kuitenkin vahvisti maassa jo entisestään voimakasta Yhdysvaltain-vastaista ajattelua, sillä kansalaiset olivat kyllästyneet terrorismin vastaisen sodan valtaviin inhimillisiin ja taloudellisiin menetyksiin.

Alun perin Pakistanissa suhtauduttiin suopeasti al-Qaidan pyrkimyksiin vastustaa Yhdysvaltoja. Osama bin Ladenin kuoleman aikoihin tämän suosio oli kuitenkin hiipunut.

–  Aiemmin ihmiset kotikylässäni antoivat lapsilleen nimeksi Osama, kertoo Rahimullah Yusufzai, jihadistiverkostoihin erikoistunut pakistanilaistoimittaja.

Osama bin Ladenin kuolema ei lopettanut ääriajattelun leviämistä Pakistanissa, ja konservatiivisista uskonryhmistä tuli jopa entistä vaikutusvaltaisempia. Kuolemaa seuranneina vuosina useat terroristiryhmät tekivät verisiä iskuja ja perustivat tukikohtia Afganistanin rajan tienoille.

Vuonna 2014 aloitetut sotatoimet hillitsivät väkivaltaisuuksia, mutta viime aikojen pienehköt iskut ovat herättäneet huolta äärijärjestöjen uudelleenjärjestäytymisestä.

Suhtautuminen edelleen vaihtelee

Yusufzain mukaan al-Qaida kyllä selviytyi ilman karismaattista johtajaansa – mutta vain hädin tuskin. Viimeisenä Osama bin Ladenia kasvotusten haastattelut toimittaja Hamid Mir uskoo, ettei ryhmä enää ole merkittävä uhka Pakistanille. Muut ryhmät, kuten Isis, sen sijaan edelleen ovat.

Hamid Mir sanoo, että vaikka jotkut pitävät al-Qaidan perustajaa edelleen "vapaustaistelijana", monet näkevät tämän loukanneen islamin opetuksia tappamalla viattomia ihmisiä ja aiheuttamalla tuhoa niin Pakistanissa kuin muuallakin.

Pakistanin pääministeri Imran Khan aiheutti pari vuotta sitten skandaalin sanoessaan parlamentille, että Osama bin Laden oli kuollut marttyyrina.

Myös keskikokoisessa, laajalti suvaitsevaisessa Abbottabadissa suhtautuminen edelleen vaihtelee.

–  Tällä kadulla mielipiteissä on eroja. Joidenkin mielestä hän oli hyvä, joidenkin paha, sanoo kaupungissa asuva Numan Hattak.

Lue myös:

    Uusimmat