Osapuolet koolla: Yhteiskuntasopimusneuvottelut katkolla

Lauri Lyly Antti Palola SAK STTK
SAK:n Lauri Lyly (vas.) ja STTK:n Antti Palola. Arkistokuva.Lehtikuva
Julkaistu 30.11.2015 11:41
Toimittajan kuva

Vesa Kallionpää

vesa.kallionpaa@mtv.fi

@VesaKallionpaa

Työmarkkinakeskusjärjestöjen yritys saada aikaan kattava sopimus Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi saattaa käytännössä kaatua jo tänään. Kuljetusliitto AKT:n ilmoitus jättäytyä sopimuksen ulkopuolelle ei kelpaa muille osapuolille. Neuvottelijat ovat parhaillaan koolla Helsingin Etelärannassa.

– Sopimus ei ole mahdollinen, jos niin keskeinen liitto kuin AKT ei ole siinä mukana. Eihän voi olla oikein, että esimerkiksi kätilöitten etuja heikennetään, mutta ahtaajien ei, sanoi Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Kuntatyönantajien toimitusjohtaja Markku Jalonen oli samaa mieltä.

Myös työntekijäkeskusjärjestöt Akava ja STTK pitävät tärkeänä, että kaikki olisivat mukana sopimuksessa.

– Sopimus olisi paljon parempi vaihtoehto kuin hallituksen valmistelema pakottava lainsäädäntö, sanoi Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ennen neuvotteluja.

– Tässä tilanteessa jokaisen vastuullisen työmarkkinaosapuolen puolin ja toisin pitäisi olla valmis neuvottelemaan. Neuvottelutulosta ehtii sitten arvioimaan myöhemmin, totesi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly haluaisi neuvotella ilman AKT:n mukanaoloakin.

– Ei kai sopimuksen syntu voi olla yhdesä SAK-laisesta liitosta kiinni, kyseli Lyly.

EK:n Jyri Häkämies toivoi, että SAK saisi vielä houkuteltua AKT:n mukaan neuvotteluihin. AKT kykenee käytännössä katkaisemaan Suomen tuonnin ja viennin, joten EK:n kannalta se on keskeinen avainliitto.

AKT:n mielen muuttuminen on kuitenkin hyvin epätodennäköistä. Niinpä tämänpäiväisissä neuvotteluissa kyse on paljolti siitä, kenen syyksi yhteiskuntasopimuksen kariutuminen saadaan kaadettua.

Muodollisesti neuvottelut eivät välttämättä kariudu vielä tänään, mutta käytännössä Tarvittaisiin AKT-niminen ihme, jotta sopimusneuvottelut voisivat onnistua.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa