Tanskalainen käsitetaiteilija sai museolta rahaa taideteosten uusintaversioiden tekoon vuonna 2021. Uusien "tulotaulujen" sijaan hän lähetti museolle kaksi tyhjää kanvaasia kehyksineen. Nyt oikeus määräsi taiteilijaa palauttamaan lähes kaikki saamansa rahat.
Tyhjiä kanvaaseja museolle toimittanut tanskalaistaiteilija Jens Haaning määrättiin maksamaan museolta saatu ja taideteoksen tekoon tarkoitettu kymppitonnien rahasumma miltei kokonaan takaisin, kertoo CNN.
Lue myös: Uhkea merenneitopatsas Italiassa jakaa mielipiteitä
Uusintaversiot setelitauluista
Kerroimme aiemmin, että Haaningia pyydettiin tekemään uudet versiot aiemmista töistään, joissa käytettiin aitoa rahaa esittelemään kahden maan kansalaisten keskivertotuloja. Tätä varten hän sai vuonna 2021 Kunsten Museum of Modern Art -museolta 84 000 dollaria eli noin 78 900 euroa.
Uuden "tulotaulun" sijaan Haaning toimitti vain tyhjiä taulupohjia. Haaningin kerrottiin tehneen uuden taideteoksen ja muuttaneen työnimen muotoon "ota rahat ja juokse". Museon johtaja Lasse Andersson kertoi tuolloin CBS-uutiskanavalle, että oli käynyt ilmi, että Haaning ei ollut käyttänyt rahaa teokseen.
CNN kertoo, että kaikesta huolimatta Kunsten Museum of Modern Art laittoi Haaningin kehykset esille. Samoin näytille laitettiin tuloste sähköpostista, jossa hän selitti toimiaan. Haagenin teosta esiteltiin osana "Work it Out" -näyttelyä, joka oli esillä syyskuusta 2021 tammikuuhun 2022.
Yllä olevalla videolla näet kuvia samaisesta taidenäyttelystä sekä kaksi muutakin teossattumusta!
– Meillä on sopimus, jossa todetaan, että työssä esitelty raha, 84 000 Yhdysvaltain dollaria, ei ole Jensin ja että se pitää maksaa takaisin, kun taidenäyttely sulkeutuu 16. päivä tammikuuta 2022, Andersson totesi aiemmin.
Lue myös: Nainen rikkoi vahingossa kymppitonnien arvoisen taideteoksen – "halusi vain kadota" tapauksen jälkeen
Taiteilija: Kantaa ottava teos
Käsitetaiteilija Haaning kertoi tuolloin CNN:n mukaan, että teos otti kantaa alhaisiin palkkoihin ja että hänen sopimusrikkomuksensa oli osa teosta. Haaningin mukaan uudenlaisen työn ajatuksena oli kyseenalaistaa yhteiskunnan rakenteita sekä taiteilijoiden oikeuksia ja työoloja.
Haaning kertoi aiemmin CNN:lle, ettei koe varastaneensa rahoja.
– Olen luonut taideteoksen, joka on ehkä kymmenen tai sata kertaa parempi kuin se, mitä olimme suunnitelleet. Mikä tässä on ongelma?
Lue myös: Kanadalaisbaristan latte-taide saa jopa Hollywood-tähdet sanattomiksi – "Olet nero"
Eri näkemykset palkkiosta
Andersson sanoi CNN:n mukaan vuonna 2021, että museo oli noudattanut omaa osaansa sopimuksesta. Lisäksi hän kertoi museon olevan tunnettu sopimusten noudattamisesta ja siitä, että se maksoi taiteilijoille kohtuullisia palkkioita.
Haaning taas oli sitä mieltä, että museon hänelle tuolloin työstään maksama 10 000 kruunua eli noin 1 341 euroa kehystys- ja toimituskulujen kattamiseen olisi jättänyt hänet puille paljaille studiokustannusten ja työntekijöiden palkkojen jälkeen.
Lue myös: Haluaisitko ostaa taidetta sijoitusmielessä, muttet osaa? Taideasiantuntija Pauliina Laitinen antaa vinkit aloittelijalle
Lähes kaikki rahat palautettava
18. syyskuuta 2023, lähes kahden vuoden oikeudenkäynnin jälkeen, tuomioistuin päätti, että taiteilijan on palautettava lähes kaikki rahat. Haaningin katsottiin olevan velvollinen palauttamaan lainatut rahat, joista on vähennetty 40 000 kruunua (noin 5 360 euroa) taiteilija- ja näytteilleasetusmaksuina.
Tuomioistuin katsoi, että teos oli puutteellinen verrattuna siihen, mitä museon kanssa tehdyssä sopimuksessa sanottiin, koska Haaning oli lupautunut toimittamaan kaksi erilaista teosta. Samalla hylättiin Haaningin vastavaatimus, jossa hän katsoi museon loukanneen teoksen tekijänoikeuksia. Haaning on velvoitettu maksamaan oikeudenkäyntikulut.
Museon johtaja Andersson kertoi CNN:lle lähettämässään sähköpostissa, että ennen tapauksen kommentoimista museo aikoo odottaa ja katsoa, valittaako Haaning päätöksestä vai ei. Taiteilija ei vastannut uutiskanavan yhteydenottopyyntöön.
Katso myös: Muistatko taiteilija Banksyn arvotaulun, johon oli kätketty itsetuhomekanismi?
0:27
Lue myös: Taiteilija vie takavuosien sisustustrendin astetta pidemmälle – uskaltaisitko istahtaa?
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: CNN