Väkilukuun suhteutettuna Suomessa on vuosittain hukkumistapauksia kaksi kertaa enemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. Onnettomuustutkintakeskus on selvittänyt 165 tapaturmaisen hukkumisen syyt.
Otkesin tutkinnanjohtaja Kai Valonen on vuoden alusta lähtien avannut Twitter-tilillään kyseisten hukkumistapausten taustoja. Tunnisteella #Hukkumistarina2021 julkaistuissa twiiteissä Valonen kertoo lyhyesti, mitkä seikat johtivat henkilön menehtymiseen.
– Jouduimme tutkinnan myötä perehtymään jokaiseen tapaukseen ja huomasimme, että näissä voisi olla aineksia jokaisen opittavaksi. Niitä voi sitten itse yrittää välttää ja syntyisi realistinen kuva, että minkälaisia nämä hukkumiset ovat, ettei olla pelkästään numeroiden takana, Valonen kertoo taustoista Twitter-julkaisujen takana.
Kolme asiaa korostuvat hukkumistapauksissa
Valosen mukaan tapauksissa korostuvat samanlaiset piirteet. Kolme asiaa nousivat tutkinnan yhteydessä ylitse muiden: ikä, terveys ja päihteet.
– Yleisvaikutelma, joka näkyy numeroista on se, että iäkästä väkeä on. He, ketkä eivät ole iäkkäitä, niin heillä on terveydellisiä rajoitteita. He taas, joilla ei ole terveydellisiä rajoitteita, ovat monesti pilanneet toimintakykynsä päihteillä, Valonen kertoo tapauksien yhdistävistä tekijöistä.
Jos twiitti ei näy, paina tästä.
Tapaturma voi tapahtua tutussakin paikassa
Hukkumisia on viime vuoden aikana tapahtunut uimarantojen ja avovesien lisäksi myös omassa kodissa ja koti- tai mökkipihassa. Valosen mieleen on jäänyt, että tapauksien joukossa oli neljä paljuhukkumista.
Jos twiitti ei näy, paina tästä.
Tärkeintä tutkinnanjohtajan mukaan on yksittäisiin erikoisiin tapauksiin takertumisen sijaan se, että katsottaisiin kokonaisuutta.
– Ongelma on se, että valtava määrä ihmisiä hukkuu. Toistuvat tapaukset ovat ne, joihin pitäisi päästä kiinni ja saada loppumaan.
Hukkumistapaukset ovat estettävissä
Twitterissä julkaistuista tapauksista korostuu myös se, että tapahtumassa ei vaikuta aluksi olevan mitään tavanomaisesta poikkeavaa. Henkilö on esimerkiksi mennyt yksin uimaan mökkirantaan, mutta kaikki eivät kuitenkaan ole sujuneet suunnitellusti.
Jos twiitti ei näy, paina tästä.
Tärkeintä tapausten estämiseksi olisi, ettei vesille, edes paljuun mennä ilman seuraa.
– Monessa tapauksessa oli niin, että toinen on jäänyt vielä hetkeksi saunaan tai poistunut saunan puolelle, jona aikana hukkuminen on tapahtunut. Katsotaan yhdessä ja otetaan yhteistä vastuuta, että kaikki pääsevät vedestä pois, ennen kuin lähdetään muualle, Valonen ehdottaa.
Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) on suomalainen turvallisuustutkintaa tekevä viranomainen, joka toimii Oikeusministeriön yhteydessä. Turvallisuustutkintaa tehdään yleisen turvallisuuden parantamiseksi ja uusien onnettomuuksien ennaltaehkäisemiseksi. www.turvallisuustutkinta.fi