Oulun poliisi tutkii kaikkiaan 29 erillistä rikostapausta lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyen. Vauhti on ollut nopea, sillä käräjillä tänään käsiteltävä rikosepäily tapahtui Tuirassa 17. marraskuuta.
– Kyllä tässä on yritetty vauhdikkaasti saada näitä eteenpäin ja syyteharkintaan. Arviolta kourallinen lisää saadaan vielä tämän kevään aikana, sanoo tutkinnanjohtaja Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta.
Lue myös: Oulun seksuaalikäräjät alkoivat: Viranomaisilta väärää tietoa, että useat tapaukset liittyisivät toisiinsa, syyttäjäkin tyrmää – Epäillyistä "osa on ollut ulkomaalaisia ja osa suomalaisia"
Vaikein tapaus on alaikäisen tytön raiskaus ja hyväksikäyttö, jossa epäiltynä on kaikkiaan kahdeksan miestä.
– Se on hyvin vaikea, laaja ja monisäikeinen kokonaisuus. Tavoitteena on saada se siirrettyä syyttäjälle kesään mennessä. Käytännössä käräjillä ollaan siis syksyllä, sanoo Kiiskinen.
Oulussa lasten seksuaalirikoksiin on pystytty paneutumaan tosi toimin syksystä saakka.
– Kyllä, olemme saaneet tähän resursseja keskitettyä ja paranettua yhteistyötä syyttäjän kanssa, jolla on saatu tehoa lisää tutkintaan. Mutta meidän näkökulmasta tähän oli tarve ja tähän asiaan oli puututtava, sanoo Kiiskinen.
Ehdollista vai ehdotonta?
Suomessa seksuaalirikosten yhteydessä puhuttavat lievät rangaistukset ja etenkin ehdolliset tuomiot. Rikosoikeuden professori, emerita Terttu Utriainen tuntee puheenaiheen taustat.
– Meillä ehdollisia tuomioita on raiskauksissa noin kaksi kolmasosaa. Tarkalleen ottaen noin kuusikymmentä prosenttia. Jos mukana on väkivaltaa tai avuttoman tilan hyväksikäyttöä, silloin tuomiot ovat ehdottomia yleensä.
Tänä päivänä Oulussa syyttäjä lähtee törkeän raiskauksen syytteestä, jossa minimirangaistus on kaksi vuotta, maksimi kymmenen vuotta. Jos syyte pysyy, eikä lievene, tuomiosta tulee ehdoton.
– Jos tuomio on yli kaksi vuotta, se ei päädy ehdolliseksi. Jos syyte siis pysyy, ei tule ehdollista, sanoo Utriainen.