Oulun poliisi epäilee teknologiayhtiö Urosta törkeästä avustuspetoksesta

Uros
Lehtikuva
Julkaistu 05.11.2021 10:54

MTV UUTISET – STT

Oulun poliisi vahvistaa STT:lle tutkivansa teknologiayhtiö Uroksen toimintaa törkeänä avustuspetoksena, kertoo rikoskomisario Timo Heikkinen Oulun poliisista.

Tutkinta liittyy Business Finlandin antamiin tukiin. Poliisi ei kommentoi asiaa tässä vaiheessa enempää. Ei sitäkään, onko Uroksesta kiistetty syyllisyys epäiltyyn rikokseen.

STT uutisoi aiemmin, että Uros on lähes kymmenen vuoden aikana maksanut Business Finland -lainoistaan vain korkoja ja yhtiö sai Business Finlandin mukaan miljoonien eurojen kehityslainat ja avustukset väärillä ja salailluilla tiedoilla.

Lue myös: Uros-yhtiö on saanut useita kertoja lisää laina-aikaa – samalla kertonut satojen miljoonien liikevoitosta

Uros sai vuosina 2011–2013 lähes viiden miljoonan euron tuotekehityslainat ja 1,25 miljoonan euron avustuksen silloiselta Tekesiltä eli nykyiseltä Business Finlandilta. Viime vuoden lopulla Business Finland määräsi rahat välittömästi takaisinmaksettavaksi. Uros on valittanut asiasta Helsingin hallinto-oikeuteen.

Lokakuussa kerrottiin, että Urokselta vaaditaan miljoonien eurojen saatavia Helsingin käräjäoikeudessa. Valtiokonttorin, Nordean ja Oulun Osuuspankin velkasaatavat yhtiöltä nousevat korkoineen ainakin yli 15 miljoonaan euroon.

Muihinkin Uroksen talousasioihin liittyy epäselvyyksiä. Syyskuussa uutinen oli, että yhtiön kertomien suurten liikevoittojen takana ei todennäköisesti ole niitä vastaavaa todellista liiketoimintaa. Kun Uros kertoi vuonna 2018 tehneensä 120 miljoonan euron liikevoiton, vuoden päätteeksi konsernin kassa oli lähes tyhjä ja sillä oli 149 miljoonan euron myyntisaamiset.

STT:n tietojen mukaan Uros ei tuolloin saanut missään vaiheessa merkittävää kassavirtaa tekemistään sopimuksista, vaan myyntisaamiset vain kerääntyivät ja jatkoivat kasvuaan. Saatujen tietojen mukaan konsernin ulkopuolelta tullut voitto kirjattiin yhtiön Hongkongin tytäryhtiön tilinpäätökseen, joka ei ole julkinen.

Jo pelkkä lainojen maksamatta jättäminen on outoa, sillä yhtiö väittää tehneensä pelkästään vuosina 2017–2019 yhteensä yli 300 miljoonaa euroa liikevoittoa.

Pääkonttori Suomesta Sveitsiin

Uroksen pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Jyrki Hallikainen ei ole syyskuussa tai lokakuussa vastannut STT:n haastattelupyyntöihin. Syyskuussa hän tekstiviestillä lupasi vastata kysymyksiin kirjallisesti. Kun hänelle lähetettiin kysymykset, joissa kyseenalaistettiin yhtiön liiketoiminnan koko, Hallikainen ei vastannut kysymyksiin ollenkaan.

Uros siirsi kesäkuussa pääkonttorinsa Suomesta Sveitsiin.

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on asettanut Uros-yhtiölle aikarajan vuoden 2019 tilinpäätöstietojen toimittamiselle. Puuttuvat tiedot on toimitettava 13. tammikuuta mennessä. Jos puuttuvia tietoja ei toimiteta määräajassa, yritys voidaan määrätä selvitystilaan tai poistettavaksi rekisteristä.

Monitoimiareenan nimi vaihtoon

Suuri yleisö sai tietää oululaistaustaisesta Uroksesta maaliskuussa 2020, kun Tampereelle tämän vuoden joulukuussa valmistuva monitoimiareena nimettiin sponsorinsa mukaan Uros Live -areenaksi.

Tämän vuoden lokakuun lopulla Tampereen monitoimiareenan hallitus päätti irtisanoa areenan nimisopimuksen teknologiayhtiö Uroksen kanssa. Päätöksen myötä areena jatkaa toimintaansa ainakin toistaiseksi aiemmalla nimellään Tampereen Kannen areena. Syynä päätökseen ovat Uroksen talous- ja muut epäselvyydet.

–  Uros Oy:n saama julkisuus on liitetty vahvasti ja negatiivisesti myös areenaan. Lisäksi nimikumppanin taloudellisesta asemasta julki tulleet tiedot ovat aiheuttaneet vakavan epäilyn siitä, onko yhtiöllä kykyä vastata nimisopimuksen mukaisista velvoitteistaan jatkossa. Näiden syiden vuoksi areenayhtiö ei näe mahdollisuuksia yhteistyön jatkamiselle, joten tässä tilanteessa päätös on nähdäksemme ainoa oikea, kommentoi areenayhtiön toimitusjohtaja Marko Hurme asiaa tiedotteessa.

Tampereen kaupunki omistaa areenayhtiöstä 40 prosenttia. Hankkeen sijoittajat Lähi-Tapiola, OP, eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja rakennusyhtiö SRV omistavat yhteensä 60 prosenttia.

Tuoreimmat aiheesta

Oulu