Konservatiivien enemmistö Britannian parlamentissa on varmistunut. Puolue on saamassa vähintään puolet alahuoneen paikoista.
Tämän hetken (kello 11.02 Suomen aikaa) ääntenlaskun mukaan konservatiivit olisivat saamassa 364 edustajaa. Päävastuksena ollut työväenpuolue olisi saamassa 203 edustajaa.
Lisäksi Skotlannin kansallispuolue SNP:lle olisi menossa 48 paikkaa, liberaalidemokraateille 11 paikkaa ja pohjoisirlantilaiselle unionistipuolueelle 8 paikkaa.
Muille puolueille on tulossa yhteensä 15 paikkaa. Kaikkiaan jaossa on 650 paikkaa. Tässä vaiheessa niistä on enää yksi varmistamatta.
Lue myös: MTV paikalla Britanniassa: Johnson ymmärsi, mistä näistä vaaleissa on kyse: "Tammikuussa Britannia astuu EU:n ovesta ulos"
Historiallinen voitto ja tappio
Ovensuukyselyt lupailivat konservatiiveille 86 paikan enemmistöä. Jos ovensuukyselyt olisivat pitäneet paikkansa, voitto olisi konservatiiveille suurin sitten vuoden 1987. Tällä hetkellä konservatiivit ovat saamassa 47 lisäpaikkaa.
Vastaavasti yli 50 paikan menettäminen on työväenpuolueelle pahin tappio sitten vuoden 1935, arvioi BBC.
Työväenpuolueen poliitikko syytti tuoreeltaan pitkittynyttä brexit-prosessia puolueensa ennakoidusta vaalitappiosta. Poliitikko John McDonnell sanoi Sky Newsin haastattelussa kansalaisten kapinoivan pitkittynyttä EU-eroprosessia vastaan.
Ovensuukyselyiden tulokset julkaistiin iltakymmeneltä paikallista aikaa sen jälkeen, kun äänestyspaikat olivat sulkeneet ovensa. BBC:n mukaan kyselyt ovat viime vuosina osoittautuneet hyvin todenmukaisiksi.
Punta piristyi ovensuukyselyistä
Johnson on vaalitaistelussaan keskittynyt vahvasti yhteen viestiin: Britannian EU-eron läpiajamiseen. Johnson on luvannut, että jos konservatiivit voittavat enemmistön parlamentissa, hän luotsaa Britannian ulos EU:sta tammikuun loppuun mennessä.
Enemmistö merkitsisikin lähes varmasti jo useasti lykätyn brexitin toteutumista viimeistään 31. tammikuuta ja muodollista loppua Britannian 47 vuotta jatkuneelle EU-jäsenyydelle. Uusi parlamentti ehtii vielä kokoontua ennen joulunpyhiä aloittamaan asian käsittelyn.
Johnsonin kiirehtimän EU-eron vaihtoehdoksi työväenpuolueen Jeremy Corbyn on tarjoillut uuden ja paremman EU-erosopimuksen neuvottelemista. Tämän jälkeen pidettäisiin uusi brexit-kansanäänestys, jossa myös brexitin peruminen olisi vaihtoehto. Tämä ei kuitenkaan näytä nyt toteutuvan.
Työväenpuolue on kökkinyt oppositiossa vuodesta 2010 lähtien, eikä Corbyn ole onnistunut lisäämään puolueensa kannatusta. Itse asiassa häntä on tituleerattu sukupolven epäsuosituimmaksi oppositiojohtajaksi.
Corbynilla ei selvää kantaa brexitiin
Corbynin uskottavuutta on nakertanut se, ettei hän itse ole ottanut selvästi kantaa brexitin puolesta tai sitä vastaan. Lisäksi puolueen muu vaaliohjelma kansallistamisineen ja julkisten menojen lisäyksineen on niin vasemmistolainen, että se on arveluttanut monia.
Britannian punta vahvistui heti ovensuukyselyiden tulosten julkistusten jälkeen. Punta vahvistui hetkellisesti noin kaksi prosenttia dollaria vastaan, 1,34 dollariin. Euroa vastaan punta vahvistui reilut puolitoista prosenttia.
Ranska otti tuoreeltaan ovensuukyselyiden ennustukset tyytyväisenä vastaan. Tiukkaa brexit-linjaa ajanut Ranskan eurooppaministeri Amelie de Montchalin sanoi, että tulos toisi selvän enemmistön, mikä on jotain, mitä Britanniassa ei ole ollut viime vuosina.
– Ei ole minun asiani olla helpottunut tai huolestunut, mutta presidentin kanssa olemme sanoneet monta kuukautta, että tarvitsemme selkeyttä, Montchalin totesi ja viittasi Emmanuel Macroniin.
Tuppurainen Ylellä: Vaalitulos on selkeä
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kommentoi Ylelle ovensuukyselyiden tulosten julkistamisen jälkeen, että konservatiivien vaalivoitto tuo selkeyttä Britannian poliittiseen tilanteeseen. Tuppurainen kommentoi asiaa Brysselissä.
– Näyttää siltä, että vaalitulos on hyvin selkeä. Konservatiivit ovat voittaneet vaalit, ja Britannia eroaa unionista, Tuppurainen sanoi haastattelussa.
Tuppurainen sanoi myös, että EU on valmistautunut kaikkeen, mutta toivoo, että hallittu ero voitaisiin toteuttaa.
Brexit ei poistukaan päiväjärjestyksestä, vaikka voittoisa Johnson lunastaisi lupauksensa EU-erosta tammikuun lopussa. Sen jälkeen alkavat vaikeat neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta. Kovan brexitin kielteiset vaikutukset kummittelevat yhä siirtymäajan päättyessä ensi vuoden lopussa.