Työ- ja elinkeinoministeriö on siirtänyt lakon alkamista Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa kahdella viikolla. Uudet lakkopäivät ovat 3.–9.5. Samalla Juko ja Jau ovat antaneet uuden lakkovaroituksen, joka koskee kymmentä kaupunkia.
Työ- ja elinkeinoministeri Tuula Haatainen on valtakunnansovittelijan pyynnöstä siirtänyt Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien työntekijöiden eli myös opetusalan henkilöstöä koskevan lakon alkamista. Ministerin mukaan lakko vahingoittaisi huomattavasti yleistä etua.
Lakko toteutuu siirron vuoksi 3.–9.5., ellei sovintoratkaisua löydy sitä ennen.
Kuusi uutta kaupunkia mukaan
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ja Julkisen alan unioni Jau antoivat tänään samalla uuden, laajemman lakkovaroituksen samalle ajanjaksolle 3.–9.5.
Uudessa lakkovaroituksessa on mukana myös kuusi muuta kaupunkia eli Rovaniemi, Oulu, Kuopio, Jyväskylä, Tampere ja Turku pääkaupunkiseudun lisäksi.
Jos kymmenen kaupungin lakko toteutuisi, olisi siinä mukana 81 000 kunta-alan palkansaajaa. Muita kuin pääkaupunkiseudun kaupunkeja koskevia lakkoja on vielä mahdollista lykätä.
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala piti tilannetta vakavana.
– On hyvä, että sovittelulautakunnan työlle saadaan lisää aikaa, Piekkala sanoi tiedotteessa.
Lakko koskee opetushenkilöstöä, jotka kuuluvat OVTES- ja KVTES-sopimukseen ja joiden työnantaja on Rovaniemen, Oulun, Jyväskylän, Turun, Kuopion, Tampereen, Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunki. Lakon piiriin kuuluvat myös päiväkodin johtajat ja rehtorit.
Lakon piirissä eivät ole koulutuskuntayhtymät, eivätkä yksityiset koulut, oppilaitokset ja päiväkodit. Lisäksi lakon ulkopuolelle rajataan IB-lukioiden loppukokeiden toteuttamiseen vaadittavat välttämättömät työtehtävät.
Työriita koskee kunta-alan virka- ja työehtosopimusta.
Luukkainen tyrmistyi
OAJ:n ja Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen on tyrmistynyt lakon siirtämisestä.
– Tämä on käsittämätön ratkaisu valtakunnansovittelijalta ja ministeriltä. Siirto on suorastaan lakko-oikeuden rajoittamista, hän sanoo tiedotteessa.
– Jos opettajien lakkoa siirretään nyt, milloin opettajilla olisi viranomaisten mielestä oikea aika lakkoilla? Ei milloinkaan. Lakon siirron syyksi ei riitä se, että muut pääsisivät töihin.
Pitkä riita
Sopua uudesta työehtosopimuksesta haettiin ensin osapuolten kesken, sen jälkeen valtakunnansovittelijan johdolla. Työntekijäjärjestöt hylkäsivät Piekkalan sovintoesityksen maaliskuun lopussa. Viime viikolla työ- ja elinkeinoministeriö asetti sovittelulautakunnan ratkomaan kiistaa.
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoi liiton haluavan koko kunta-alalle palkkaohjelman ja euromääräisiä palkankorotuksia, jotka kohdistuisivat matalimpiin palkkaluokkiin.
– Tilanne on äärimmäisen haastava eikä sopimukseen pääsemiseen näytä olevan helppoa reittiä. Olemme valmiit etsimään sopua, mutta emme tyydy tähän mennessä tarjottuihin ratkaisuihin. Puolustamme tavoitteitamme myös työtaistelutoimin, koska ratkaisua ei muutoin tunnu löytyvän, Niemi-Laine sanoi tiedotteessa.
Yksityinenkin opetusala kriisiytyi
Tänään kerrottiin myös yksityistä opetusalaa koskevan työriidan kärjistymisestä.
OAJ, JHL ja Jyty ovat jättäneet tänään kolmannen yksityistä opetusalaa koskevan lakkovaroituksen tänään valtakunnansovittelijalle ja työmarkkinavastapuolelleen Sivistystyönantajille.
Lakko alkaisi 3.5. ja se kestäisi viikon ajan viidessätoista helsinkiläisessä ja kahdessa tamperelaisessa yksityiskoulussa, ellei ratkaisua sitä ennen synny, kertovat liitot tiedotteessaan.
OAJ, JHL ja Jyty jättivät jo 4.4. varoituksen viikon pituisesta työnseisauksesta yksityiselle opetusalalle. Myöhemmin liitot jättivät uuden lakkovaroituksen niin, että lakkopäivät lisääntyivät yhdellä. Näin ensimmäisen aallon lakko viidessätoista helsinkiläisessä yksityiskoulussa alkaisi tiistaina 19.4. ja päättyisi tiistaina 26.4.
Tänään annettu lakkovaroitus koskee samoja kouluja sekä niiden lisäksi tamperelaista Kalevan lukiota ja Tampereen yhteiskoulua. Jatkolakon ajankohta olisi 3.-9. toukokuuta.
Näin lakko vaikuttaisi yksityiskouluihin
Lakko 19.-26. huhtikuuta koskee seuraavia Helsingissä toimivia kouluja: Apollon yhteiskoulu, Helsingin Englantilainen koulu, Helsingin Saksalainen koulu, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingin Uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Herttoniemen yhteiskoulu, International School of Helsinki, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio, Munkkiniemen yhteiskoulu, Oulunkylän yhteiskoulu, Pohjois-Haagan yhteiskoulu ja Töölön yhteiskoulu.
Uusi lakko 3.-9. toukokuuta koskisi näitä samoja viittätoista helsinkiläistä koulua sekä tamperelaista Kalevan lukiota ja Tampereen yhteiskoulua eli yhteensä seitsemäätoista yksityistä oppilaitosta. Lakon ulkopuolelle rajataan IB-lukioiden loppukokeiden toteuttamiseen vaadittavat välttämättömät työtehtävät.
Yksityisen opetusalan työehtosopimukset päättyivät 31.3. ja neuvottelut keskeytyivät 2.4. tuloksettomina.
Sivistystyönantajien yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimusten piirissä työskentelee yhteensä 22 000 palkansaajaa.
Myös ammatillisten aikuiskoulutuskoulutuskeskusten työehtosopimus päättyi 31.3., eikä uudesta ole neuvottelutulosta.