Eduskunta puhui Trumpin tulleista – mainittiin norsu posliinikaupassa ja tyhmä tiilikasa

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) 3. huhtikuuta.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) 3. huhtikuuta.Lehtikuva
Julkaistu 09.04.2025 05:41(Päivitetty 09.04.2025 15:11)
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Trumpin tullit tulivat voimaan keskiviikkona.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) antoi tänään eduskunnassa ilmoituksen hallituksen toimista muuttuvassa kansainvälisessä kauppapolitiikassa ja taloustilanteessa.  Keskustelun antiin pureudutaan tässä alla.

Kello 15.11. Pääministeri Orpo sanoo olevansa tilanteesta hyvin huolissaan, mutta sanoo Suomella olevan myös paljon mahdollisuuksia. Kauppasodan seuraukset olisivat järisyttäviä. Orpo sanoo, että yritysten ei pidä hötkyillä nyt Yhdysvaltojen suuntaan. Orpo korostaa, että EU esitti tullien poistoja teollisuustuotteissa. Suomi pyrkii edistämään kauppasuhteita nyt lähes kaikkialle ja parantamaan kotimaan kilpailukykyä. Keskustelu eduskunnassa päättyi ja niin päättyy myös tämä seuranta. Kiitos. 

Kello 15.06. Ulkomaankauppa- ja kehitysminsiteri Ville Tavio (ps.) sanoo EU:n olevan yhtenäinen. Tänään on tulossa EU:n vastaus USA:n ensimmäiseen tullipakettiin. Suomelle haitallisia tuotteita on saatettu poistaa Tavion mukaan EU:n vastatulleista. Elinkeinoministeri Rydman sanoo kauppapolitiikan olevan EU:n toimivallassa ja kiistää, että olisi ehdottanut tullineuvotteluja suoraan Yhdysvaltojen kanssa.

Kello 15.03. Eduskunnassa monet kaipaavat uusia kauppakumppaneita EU:lle, jos USA-kauppa tyrehtyy. Kansanedustaja Johannes Yrttiaho (vas.) kiinnittää huomiota Meyerin Turun telakkaan, joka rakentaa suurta risteilijää Yhdysvaltoihin. Yrttiaho miettii, miten risteilijän hinnalle ja sen vakuusmaksujen kanssa käy kohonneiden tullien takia.

Kello 14.53. Hallitukselta kysytään, mitä kotimaisille yrityksille, jotka miettivät tuotannon siirtoa, pitäisi sanoa. Lisäksi pohditaan myös kasvumahdollisuuksia muun muassa puolustusteollisuudessa ja kvanttiteknologiassa. Myös suomalaisten ostovoima mietityttää.

Kello 14.49. Kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.) moittii Trumpin tullien laskentaperusteita. Vähämäki epäilee, että tarkoituksena voi olla myös heikentää valuutan arvoa. Sdp:n kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri sanoo tullien olevan tyhmiä kuin tiilikasa. Kansanedustaja Sheikki Laakso (ps.) puolustaa elinkeinoministeri Rydmania sillä, että kaikkia konsteja pitää käyttää, jotta Suomen etu turvataan.

Kello 14.44. Pääminisiteri Orpo korostaa, että Suomi on ollut mukana valmistelemassa EU:n vastatulleja. EU:ssa yritetään parantaa kilpailukykyä ja purkaa normeja. EU:n kauppasuhteisiin muualle maailmaan yritetään Orpon mukaan panostaa ja kiihdyttää, esimerkiksi Mercosur-sopimukseen sekä yhteyksiin Japaniin ja Intiaan. Hallitus on Orpon mukaan yhtenäinen siitä, että EU hoitaa kauppapolitiikan. Jäänmurtajakysymykset ovat asia erikseen.

Kello 14.40. Sdp:n kansanedustaja Ville Skinnari odotti enemmän Orpon puheilta. Skinnari haluaa kuulla kauppasuhteista Intiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan (Mercosur). Miten Suomeen syntyy korkean teollisuuden työpaikkoja, Skinnari penää. Kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.)  toivoo EU:n sisämarkkinoiden vahvistamista ja omavaraisuutta. 

Kello 14.37. Sdp:n Tytti Tuppurainen pitää Trumpin tulleja mielettöminä. Moni kansanedustaja korostaa, ettei kauppasodassa ole voittajia. Myös Tuppurainen moittii Rydmanin avausta kahdenvälisestä neuvottelusta Yhdysvaltojen kanssa. Keskustan kansanedustaja Petri Honkonen muistuttaa suurista konkurssimääristä Suomessa. Honkonen toivoo kasvutoimia myös pienille yrityksille. Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) sanoo Trumpin toiminnan olevan kuin norsu posliinikaupassa ja "Trump ymmärtää päätöstensä seurauksia yhtä hyvin kuin tämä norsu". Zyskowicz toivoo neuvotteluratkaisua USA:n ja EU:n välillä ja muistuttaa, ettei Ukrainaa saa unohtaa.

Kello 14.32. Kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) toivoo nopeutta lupakäsittelyihin, jotta investoinnit pääsevät Suyomessa nopeasti liikkeelle. Vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne toivoo, että Suomeen kutsuttaisiin yhdysvaltalaisia erityisosaajia, jotak ovat mahdollisesti turhautuneet Trumpin politiikkaan kotimmassaan. Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas.) toivoo EU:lta vastatulleja muun muassa Teslalle ja yhdysvaltalaisille digijäteille.

Kello 14.28. Sdp:n puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo kauppasodan tulevan Suomen kannalta huonoon aikaan. Lindtman toivoo jatkoa vihreän siirtymän investointikannustimelle ja EU:lle uusia kauppasopimuksia. Lindtman penää hallitukselta yhtenäisyyttä.

Kello 14.26. Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo toteaa, että moni yritys on ilmoittanut siirtävänsä tuotantoa Yhdysvaltoihin tulline takia. Suomen olisi pidettävä Harkimon mukaan huolta omista yrityksistään. Harkimo kysyy hallituksen toimien perään. Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) kysyy valtiovarainminsiteri Riikka Purralta (ps.), onko valmiutta uusiin kasvutoimiin. 

Kello 14.23. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela kiinnittää huomiota sosiaalisen median ongelmiin ja siihen, miten "törkyinen" sosiaalinen media vauhditti Trumpin nousua valtaan. Kansanedustaja Henrik Wickström (r.) kysyy, onko Suomeen tulossa oleviin investointeihin ilmaantunut epävarmuutta tullien takia.

Kello 14.20. Kansanedustaja Sakari Puisto (ps.) kiittää pääministeriä ilmoituksesta. Tullit aiheuttavat Puiston mukaan "oikosulun" kansainväliseen järjestelmään. Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) kiittää niin ikään Orpoa. Tynkkynen moittii elinkeinoministeri Wille Rydmania (ps.) siitä, että Rydman esitti kahdenvälisiä neuvotteluja Yhdysvaltojen kanssa. Euroopan unionissa kauppapolitiikka kuuluu unionin toimivaltaan.

Kello 14.16. Suomen on oltava Orpon mukaan valmis kohtaamaan riskejä ja epävarmuuksia. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) uskoo eduskunnan olevan yksimielinen siitä, että EU:n on toimittava yhtenäisenä. Keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkonen sanoo kauppasodan uhan olevan nyt tikittävä aikapommi. Kaikkonen penää myös lisää kasvutoimia ja hallitus aikoo niitä kehysriihessä tehdä. Kaikkonen haluaa, että kotitalousvähennyksen heikennykset peruttaisiin.

Kello 14.12. Orpo puolustaa hallituksen talouspolitiikkaa, muun muassa puhtaan energian tuotannon investointien verohelpotuksia. Näitä investointeja on Suomeen tulossa jonkin verran. Trumpin tullit ovat Orpon mukaan "pelinavaus". Tullit vaarantavat kuitenkin globaalia huoltovarmuutta. Orpo odottaa EU:n olevan johdonmukainen. Suomi tukee EU:n linjaa ja pyrkii vaikuttamaan siihen. Orpo toivoo "järkevää ratkaisua" Yhdysvaltojen kanssa, jotta kauppasota voitaisiin välttää. 

Kello 14.09. Orpon mukaan Yhdysvaltojen tänään voimaan tulleet tullit vaikuttavat voimakkaasti Suomeen. Vaikutukset nähdään jo pörssikursseissa. Epävarmuus on kasvanut. Orpo korostaa, että ilman hallituksen sopeutustoimia Suomen taloustilanne olisi Orpon mukaan pahempi.

Kello 14.05. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 92-76. Opposition välikysymys käsitteli sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä koulutukseen kohdistuvia leikkauksia. Ulkomaalaislain muutokset hyväksyttiin äänin 95-74.

Eduskunnan istunto alkoi tasan kello 14, mutta istunnon alussa oli äänestykset sosiaali- ja terveyspalveluita sekä koulutusta koskevasta välikysymyksestä sekä ulkomaalaislaista. Ulkomaalaislailla säädetään erityisesti kolmen ja kuuden kuukauden työttömyysjaksojen ehdot oleskeluluvan saamiselle. Kuuden kuukauden sääntö tulee esimerkiksi erityisasiantuntijoille.

Näiden äänestysten jälkeen oli vuorossa pääministerin ilmoitus kauppapolitiikasta.

Orpon odotetaan kertovan täysistunnossa, miten Suomen hallitus reagoi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin viime viikolla ilmoittamiin uusiin tuontitulleihin EU-tuotteille. Suomi ei Tule Orpon aiemmin kertoman mukaan reagoimaan tse suoraan, sillä EU vastaa kauppapolitiikasta. Suomi on mukana vaikuttamassa EU:n linjauksiin.

Orpo sanoi viime viikolla eduskunnan kyselytunnilla, että pääministerin ilmoitus antaa eduskunnalle oivallisen foorumin keskustella tilanteesta laajemminkin.

Lue myös: Trumpin tullit astuvat täysimääräisesti voimaan

10:12imgPelaako Trump päätöksillään Kiinan pussiin?

Tuoreimmat aiheesta

Kauppasota