Koronakriisi on vaikuttanut voimakkaasti yhteiskuntiin ja jokaisen meistä arkeen. Se on muovannut työelämää ja yritysten toimintaympäristöä, haastanut totutut toimintatavat ja luonut monella tavalla epävarmuutta tulevaan, kirjoittaa pääministeri Sanna Marin MTV Uutisten nettikolumnissaan.
Kriisi on vakava ja moniulotteinen. Se vaikuttaa niin terveyteen ja hyvinvointiin kuin talouteen ja työllisyyteen.
Olen peräänkuuluttanut kohtuutta ja kaikkien toimijoiden vastuullisuutta kriisin keskellä. Olen kantanut huolta irtisanomisista aikana, jolloin ihmisten on muutoinkin vaikea työllistyä.
Laajoilla irtisanomisilla on aina iso vaikutus työntekijöihin ja heidän perheisiinsä, alihankintaketjun yrityksiin, aluetalouteen, ympäröivään yhteisöön ja koko yhteiskuntaan. Kriisin keskellä vaikutus on erityisen suuri.
Uskon, että ihmisiltä löytyy ymmärrystä myös irtisanomisiin silloin, kun ne ovat välttämättömiä. Ihmiset ymmärtävät, kun syy on ymmärrettävä. Sen sijaan ymmärrystä ei löydy sille, että irtisanotaan syvän kriisin keskellä, jotta voidaan maksaa isoja osinkoja. Työntekijöiltä ei voi vaatia kohtuuttomia, jos ei itse tyydy siihen, mikä on kohtuullista.
Yhteiskuntavastuun vaatimus koskee meistä jokaista. Hallitus ja eduskunta kantavat raskasta vastuuta. Teemme päätöksiä, jotka vaikuttavat ihmisten henkeen ja terveyteen, talouteen ja koko yhteiskuntaan.
Olemme tehneet kovia ja raskaita päätöksiä estääksemme virusta leviämästä, turvataksemme terveydenhuoltomme kantokyvyn ja suojellaksemme riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Päätöksiä ei ole tehty kevyesti vaan painavin mielin ja sydämin.
Me kaikki toivomme, ettei pandemiaa olisi. Olemme yhdessä väsyneitä, surullisia ja huolissamme. Kannamme huolta ihmisistä, heidän työpaikoistaan, terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Kannamme huolta Suomen taloudesta ja tulevaisuudesta.
Kohtuullisuuden ja yhteiskuntavastuun vaatimus syvän kriisin keskellä ei ole kohtuutonta. Olemme tukeneet yrityksiä mittavasti, jotta voisimme välttyä laajoilta konkursseilta ja irtisanomisilta.
Haluamme auttaa yrityksiä kriisin keskellä ja suojella suomalaisten työpaikkoja. Yhteishenkeä tarvitaan myös yrityksiltä. Me emme selviä kriisistä vain valtion voimin.
Yhteiskuntavastuuta tarvitaan kaikilta ja aivan erityisesti niiltä, joilla on siihen vahvat taloudelliset edellytykset. Kohtuullisuuden vaatimus ei ole vastakkainasettelua.
Koko pohjoismainen hyvinvointimallimme on rakennettu yhteisvastuun ajatukselle. Sille, että pärjäämme kaikki paremmin, kun huomioimme toisemme ja rakennamme yhdessä yhteiskuntaa, kukin voimavarojensa ja kykyjensä mukaan.
Tarvitsemme pandemian keskellä kaikilta vastuullisuutta. Inhimillisyyttä ja yhteishenkeä ihan jokaiselta.
Sanna Marin, pääministeri