Suomen pääministeri Sanna Marinin mukaan Euroopan maiden pitää yhdenmukaistaa toimiaan taistelussa koronavirusta vastaan.
Pääministeri Sanna Marinin mukaan Eurooppa tarvitsee yhteisen koronastrategian koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Marin kirjoittaa asiasta tänään Politico-verkkolehdessä julkaistussa tekstissään. Se on otsikoitu "Pelastamme talouden vain nujertamalla viruksen".
Marin kirjoittaa, että riittävän laajan testauksen järjestäminen on lähtökohta onnistuneelle strategialle. Siihen tarvitaan Marinin mukaan edullisia ja luotettavia pikatestejä, sekä niiden laajaa käyttöä.
Lue myös: Markus Lohi MTV:lle: Hallituksen lakiesitys matkustusrajoitusten avaamisesta ei mene sellaisenaan läpi – "Aivan liian monimutkainen järjestely"
EU-maiden välisiä matkustusrajoituksia voidaan purkaa vain, jos muun muassa matkustajien testaaminen ja karanteenikäytännöt ovat yhdenmukaisia, Marin kirjoittaa.
– Silloin, kun matkustaminen edellyttää testaustulosta, matkustajatietojen keräämistä, todistusta sairastetusta taudista tai tulevaisuudessa kenties rokotustodistusta, on kehitettävä kansainvälinen, tietoturvallinen digitaalinen ratkaisu, Marin kirjoittaa.
Suomessa sovelletaan yksiä EU-maiden tiukimpia matkustusrajoituksia. Matkustusrajoituksista annettu lakiesitys on paraikaa lausuntokierroksella, ja se annetaan eduskuntaan joulukuun alussa.
Hehkuttaa vaikeasti neuvoteltua elpymispakettia
Marin muistuttaa, että vaikka koronarokote saataisiin markkinoille pian, väestön rokottamisen ja rokotesuojan muodostamisessa voi mennä kauan.
– Euroopan talouden toipumista voimme edesauttaa nyt vain nujertamalla virusta yhteisellä eurooppalaisella strategialla. Kansanterveydestä huolehtimisen tulee jatkossakin olla pääosin jäsenvaltioiden vastuulla, mutta yhdentyneessä Euroopassa taudin torjunnassa menestynytkään jäsenvaltio ei ole suojassa ilman yhteistä onnistumista.
Lue myös: EU:n monivuotisen budjetin ja elpymisrahoituksen viimeistelystä alustava sopu
Marin pitää kesäistä päätöstä EU:n elpymispaketista osoituksena siitä, että EU:lla on kyky toimia hankalassa tilanteessa.
Elpymispaketissa jäsenvaltiot sopivat 750 miljardin euron koronatuen jakamisesta jäsenvaltioille. Osa tuesta annetaan suorana tukena, ja osa lainoina. Päätöstä edelsivät ennätysvaikeat neuvottelut.
Marinin mukaan elpyminen alkaa, kun pandemian koettelemia yhteiskuntia päästään avaamaan.
– Oikein suunnatut elpymisvarat vauhdittavat ilmastonmuutoksen edellyttämää vihreää siirtymää, lisäävät ihmisten hyvinvointia ja antavat Euroopalle globaalia kilpailuetua