Päihdeasiantuntija: Alkoholismiin yhdistyy useimmiten mielenterveysongelma

Alkoholismi ja psyykeongelmat liittyvät usein toisiinsa.Lehtikuva
Julkaistu 22.11.2012 12:56(Päivitetty 19.06.2013 09:30)

Päihdeasiantuntijan mukaan alkoholismi ja mielenterveysongelmat liittyvät yhteen monissa tapauksissa. Tarkkaa tilastotietoa ei ole, koska selkeää laboratoriokoetta tai yksinkertaista testiä tilanteen selville saamiseksi ei ole olemassa.

– On vaikea tunnistaa kumpi oli ensin, muna vai kana. Eli kumpi tuli ensin masennus vai alkoholinkäyttö, toteaa päihdelääketieteen professori Hannu Alho Helsingin yliopistosta

Karkean arvion mukaan noin 60 prosentilla henkilöistä, jotka pyrkivät vieroittautumaan alkoholista ilmenee joitakin mielenterveyden ongelmia.

– Voidaan myös arvioida karkeasti, että 40 prosentissa tapauksista alkoholinkäytöllä on jokin mielenterveyden syy.

Professori Alhon mukaan mahdollisten mielenterveysongelmien seulominen juomisen taustalta on hidasta ja vaikeaa. Henkilön pitäisi lopettaa alkoholinkäyttö tyystin jopa kolmeksi kuukaudeksi, jotta alkoholin vaikutus aivoissa häviäisi.

– Jos masennus jatkuu voi ehkä vetää johtopäätöksen, että masennuksen taustalla on jokin muu syy kuin alkoholi.

Psyykelääkitys voi olla turha

Mielenterveyslääkkeitä syödään nykyisin lähes yhtä paljon kuin kolesterolilääkkeitä. Päihdelääketieteen professori Hannu Alho kuitenkin muistuttaa, etteivät lääkkeet tehoa, jos samaan aikaan käytetään runsaasti ja säännöllisesti alkoholia.

– Tätä asiaa ei ole tiedostettu. Ihmisille syötetään vain yhä enemmän lääkkeitä, ja ellei alkoholinkäyttöön puututa, näiden lääkkeiden syöminen on aika turhaa, Alho sanoo.

Alhon mukaan mielenterveysongelmiin liittyvän alkoholismin lisääntymisestä on vaikea vetää johtopäätöksiä. Ainakin itsemurhat ja alkoholimyrkytykset ovat Suomessa vähentyneet, sen sijaan lievien ja keskivaikeiden mielenterveysongelmien määrä on lisääntynyt.

– Ei voi tietää, liittyvätkö ne stressiin, uupumukseen tai nykyajan haasteisiin. Huolestuttavaa on kuitenkin syrjäytyneiden nuorten joukko, joka näyttää kasvavan. Siinä joukossa on alkoholinkäyttöä ja mielenterveysongelmia.

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa