Pakistanin pääministeri Imran Khan sanoo maansa vievän Intian viimeaikaiset toimet Kashmirin alueella YK:n turvallisuusneuvostoon. Samalla hän tuomitsi voimakkaasti Intian maanantaisen päätöksen, jolla poistettiin Kashmirin erityisasema.
Intian itsenäistymisestä eli vuodesta 1947 asti voimassa ollut erityisasema takasi muslimienemmistöisen alueen asukkaille yksinoikeuden maanomistukseen.
– Me ajamme tätä asiaa jokaisella foorumilla, muun muassa YK:n turvallisuusneuvostossa, Khan sanoi.
Khan vaati myös kansainväliseltä yhteisöltä toimia. Lisäksi hän syytti Intian pääministerin Narenda Modin loukkaavan räikeästi kansainvälistä oikeutta muslimien vastaisilla toimillaan Intiassa.
Khan kommentoi Kashmirin tilannetta sen jälkeen, kun Pakistanin armeija oli ilmoittanut seisovansa päättäväisesti Kashmirin rinnalla. Armeijan päällystö oli tänään koolla Kashmirin aseman tiimoilta.
Kashmirin johtavia poliitikkoja pidätetty
Intian viranomaiset ovat pidättäneet kolme Kashmirin alueen poliitikkoa sen jälkeen, kun Intian hallitus poisti Kashmirilta erityisalueen aseman. Viranomaisten mukaan pidätetyt uhkasivat rauhan säilymistä levottomalla raja-alueella.
Pidätetyt oli jo aiemmin asetettu kotiarestiin, mutta nyt heidät on uutistoimisto AFP:n haltuunsa saamien dokumenttien mukaan siirretty hallinnon vierastaloon. Pidätettyjen joukossa on muun muassa entinen aluejohtaja Mehbooba Mufti, joka kirjoitti eilen, että Intiasta tuli Kashmirin ja Jammun alueen miehittäjä.
Poistamalla Kashmirin erityisaseman Intia pyrkii saamaan tiukemman otteen alueesta, joka on ollut rauhaton vuosikymmeniä. Levottomuuksien pelätään yltyvän uuden asetuksen myötä.
Intian kerrottiin maanantaina vahvistaneen läsnäoloaan Kashmirissa kymmenillätuhansilla sotilailla, jotka valvovat alueelle julistettua ulkonaliikkumiskieltoa. Intialla on entuudestaan alueella jo puoli miljoonaa sotilasta.
Kashmirin tietosulku jatkui tiistaina, sillä maanantaina katkenneet tietoliikenne- ja puhelinlinjat olivat yhä poikki.
Pakistan pitää Intian toimia laittomina
Jammun ja Kashmirin alue on ollut kiistakapulana Intian ja Pakistanin välillä vuodesta 1947 asti.
Kapinallisjoukot ovat pitkään vastustaneet Intian läsnäoloa alueella. Kapinalliset ovat peräänkuuluttaneet alueen itsenäisyyttä tai liittämistä Pakistaniin. Erinäisissä iskuissa ja taisteluissa on vuosikymmenten aikana kuollut kymmeniätuhansia siviilejä.
Pakistan ilmaisi maanantaina pian Intian hallituksen asetuksen julkitulon jälkeen pitävänsä Intian toimia laittomina. Myös Intian parlamentissa oppositiosta kuului soraääniä, jotka luonnehtivat erityisaseman poistoa katastrofaaliseksi.
Pääministeri Narendra Modin BJP-puolue oli vaalikampanjansa aikana luvannut päästä eroon alueen erityisasemasta. Puolue sai enemmistön parlamenttipaikoista taannoisissa vaaleissa.