Valtaosa MTV:n nettikyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että eduskunnan sivistysvaliokunta teki virheellisen päätöksen hylätessään kansalaisaloitteen ruotsin opiskelun muuttamisesta valinnaiseksi.
Valiokunta perusteli päätöstään sillä, että molempia kansalliskieliä koskevat perustaidot kuuluvat yleissivistykseen, jonka saavuttamisesta koulujärjestelmän tulee huolehtia.
MTV Uutiset kysyi Facebookissa sekä verkkosivuillaan lukijoiltaan, oliko päätös säilyttää pakkoruotsi oikea.
Kello 18.48 mennessä vastauksia oli tullut 6233 kappaletta.
Ylivoimainen enemmistö, eli 69 prosenttia äänestäneistä, teilaa valiokunnan päätöksen. 31 puolestaan tukee päätöstä.
"Valtaenemmistön simputtaminen on törkeätä"
Moni vastanneista on sitä mieltä, että koulussa olisi hyödyllisempää lukea muita kieliä.
”Ruotsin merkitys esimerkiksi liike-elämässä vähenee jatkuvasti. Olisi tärkeää, että Suomessa opiskeltaisiin kieliä, jotka voisivat edistää esimerkiksi kansantaloudellisesti tärkeää vientiä”, sanoo nimimerkki "Muutkin kielet kunniaan".
Samaa mieltä on ”Ellun kana”:
”Paljon tärkeämpiä kieliä kuin ruotsi näin globaalin maailman silmin: saksa, ranska, kiina, venäjä ex. Niillä on oikeasti merkitystä kauppa- ja politiikkamaailmassa.”
”Pakkoruåtsi jos mikään on älyttömyyden huippu. Ruotsin kieltä ei todellisuudessa tarvitse tavallinen suomalainen missään, ei edes Ruotsissa. Olen paljon tekemisissä ruotsalaisten kanssa mm. työasioissa ja aina työkielenä on englanti, sanoo nimimerkki ”Joonas.”
Myös nimimerkki ”Kieltenope” kannattaa panostusta muihin kieliin:
”Yhteiskuntamme toimii suomen kielellä, ja tarvitsemme tunteja kansainvälisille kielille sekä muille aineille. Pienen kielivähemmistön asiat pitää ja voidaan järjestää muulla tavalla. Valtaenemmistön simputtaminen on törkeätä.”
Moni kokee, että oli kieli mikä tahansa, ei pakko-opiskelulla motivoida ihmisiä:
”Pakkoruotsia en kannata. Vapaaehtoisena valintana pitäisi olla kieli kuin kieli. Haittaa ei yhdestäkään opitusta lisäkielestä ole, mutta pakotettu opiskelu vie monelta suurimman innon kielen opetteluun”, pohtii Satu Lehtinen MTV Uutisten Facebook-sivuilla
”Vapaaehtoisuus luo kiinnostavuutta”, sanoo puolestaan ”mummu 57”.
"Sitoo meidät Pohjoismaihin"
Sivistysvaliokunta päätös torjua ruotsin opiskelun valinnaistaminen saa kuitenkin myös tukea monelta. Esimerkiksi työnhaussa ruotsinkieli on valttia, sanoo nimimerkki ”Lumi65”:
”Ruotsia tarvitaan edelleen ja kielen perusteiden taitamisesta on ainakin itselle ollut niin paljon hyötyä työelämässä, että puolustan ruotsin opiskelua. Kouluvaiheessa ei vielä tiedä, mitä isona työkseen tekee.”
”Avaa monta työpaikkaa kun osaa ruotsia”, kertoo niin ikään nimimerkki "Pate".
Ruotsin valinnaisuutta vastustavat muistuttavat myös, että Suomi on osa Pohjolaa: siksi ruotsin osaaminen on tärkeää.
”Ruotsin osaaminen on rikkautta ja se on kieli, joka yhdistää ja sitoo meidät Pohjoismaihin. Ulkomailla olen oppinut arvostamaan sitä”, kertoo nimimerkki "Maailmaa kiertänyt".
”Me kuulumme Skandinaviaan ja kaikkien on osattava edes auttavaa ruotsia”, toteaa "Suomalainen"
Osa kyselyyn osallistuneita on kyllästynyt koko kädenvääntöön ruotsin muuttamisesta valinnaiseksi, näin muun muassa nimimerkki ”Turhaa vouhottamista" :
”On "pakkomatematiikka", "pakkobiologia" jne. Kaikki nämä kuuluvat lukion oppimäärään. Eli ne opiskellaan!”
”Vieläkö ne jaksaa vielä tästä väitellä..”, kysyy puolestaan MTV:n Facebook-suvuilla Ritva Kahkonen.