Paljain silmin havaittavasta tähtijoukosta havaittu heikko radiosignaali: "Jännittävää"

Avaruudesta on löytynyt radiosignaali, jonka on havaittu tulevan muinaisesta 47 Tucanae -tähtijoukosta.

Australialaisen Curtinin yliopiston kansainvälisen radioastronomian tutkimus keskuksen (ICRAR) henkilökunta havaitsi signaalin koostaessaan toistaiseksi tarkinta radiokuvaa muinaisesta tähtijoukosta. Aiheesta kirjoittaa CameraOne -palvelu.

Tähtitieteilijä, tohtori Arash Bahramian kertoo tähtijoukkojen olevan muinaisjäänteitä varhaisesta maailmankaikkeudesta. 

– Pallomaiset tähtijoukot ovat erittäin vanhoja, valtavia tähtipalloja, joita näemme Linnunradan ympärillä. Ne ovat uskomattoman tiheitä ja niissä on jopa miljoonia tähtiä pakkautuneena pallomaiseen muotoon, Bahmarian kertoo.

47 Tucanaessa on yli miljoona tähteä ja sillä on erittäin kirkas ja tiivis ydin. Bahramianin mukaan 47 Tucanae on mahdollista nähdä paljain silmin Maasta katsoen. Se on merkitty tähtiluetteloihin jo 1700-luvulla.

Galaksijoukon tutkimiseen käytettiin kaikkiaan 450 tuntia työaikaa ATCA-radioteleskoopilla. Bahmarian kertoo, että tarkka kuvantaminen paljasti tähtijoukosta samalla uskomattoman vaimean radiosignaalin, jota ei ole aiemmin havaittu.

Tutkijat kuvaavat signaalin löytymistä “jännittäväksi”.  Heidän mukaansa 47 Tucanaessa saattaa olla musta aukko, joka aiheuttaa signaalin. Toinen mahdollinen signaalin aiheuttaja voisi olla pulsariksi kutsuttu pyörivä neutronitähti, joka synnyttää radioaaltoja.

Tutkimus on julkaistu The Astrophysical Journal -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat