Paljonko maksat siivouksesta? Liian alhainen hinta saattaa paljastaa ihmiskaupan ja työntekijöiden hyväksikäytön

5:58img
Vantaan kaupunki teki sopimuksen työntekijöitä hyväksikäyttäneen siivousyrityksen kanssa viime syksynä.
Julkaistu 09.07.2020 12:15

Julia Saario

julia.saario@mtv.fi

Suomen Kotityöpalveluyhdistys kertoo tiedotteessaan, millä hinnoilla koti- ja toimitilasiivouksia on mahdollista tarjota. Liian alhainen hinta saattaa kieliä ihmiskaupasta ja ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäytöstä.

Määritellyt alhaisimmat hinnat perustustuvat yhdistyksen alan toimijoilla teettämään kyselyyn.

Alan toimijoiden mukaan hinnan ollessa alle 40 euroa tunnilta, työntekijän on lähes mahdotonta huolehtia kaikista velvollisuuksistaan ja saada työstään myös palkkaa.

Neljänkymmenen euron tuntihinnasta arvonlisäveroa maksetaan 24 prosenttia, ja lisäksi siitä vähennetään vielä esimiestyön palkat, palkkojen sivukulut, aine-, valine- ja toimitilakulut.

Toimitilasiivouksessa vastaava alhaisin tuntihinta on 28 euroa. Yhdistyksen mukaan monet toimijat saattavat kuitenkin myydä toimitilasiivousta tätä alhaisemmalla hinnalla ja huolimatta siitä, että kohteet ovat heille tappiollisia.

Yhdistys huolehtii kotityöpalvelujen laatusertifikaattien myöntämisestä. Sertifikaatti voidaan myöntää vain niille yrityksille, jotka maksavat vähintään työehtosopimusten mukaista palkkaa ja huolehtivat työntekijöistään.

Lue myös: Vantaan kaupunki teki sopimuksen työntekijöitä hyväksikäyttäneen siivousyrityksen kanssa: "Emme olleet tietoisia näistä epäkohdista"

Hyväksikäytön estämiseen tarvitaan lisää keinoja

Yhdistyksen mukaan ihmiskauppaa ja hyväksikäytön riskiä on mahdollista vähentää siivousalalla useilla eri toimenpiteillä.

Yhdistys pitää erityisen tärkeänä tarveharkinnan palauttamista Uudellamaalla.

– Nyt työntekijöitä hyväksikäyttäjät toimijat pystyvät jatkamaan toimintaansa rekrytoimalla suoraan ulkomailta eikä tulijoilla ole mahdollisuutta ja/tai halua arvioida tässä vaiheessa rekrytoivan tahon taustoja, tiedotteessa kerrotaan.

Yhdistyksen mukaan myös poliisin resursseja ihmiskaupan tutkintaan ja viranomaisten oikeuksia väärinkäytöksiin puuttumiseen olisi syytä lisätä. Myöskään julkisiin kilpailutuksiin ei pitäisi päästä osallistumaan, jos työvoiman hyväksikäyttäjä on aiemmin todettu.

Aiemmin tällä viikolla Vantaan kaupungin kerrottiin tehneen sopimuksen siivousyrityksen kanssa, joka oli saanut vuonna 2018 tuomion työntekijöiden hyväksikäytöstä.

Lue myös: Siivousalan epäkohdat tuttuja myös kauneudenhoitoalalla – "Työehtoja ja palkkausta rikottu urakalla"

Tuoreimmat aiheesta

Siivous