Kaikki Suuri Jounalistipalkinto -kilpailun ehdokkaat ovat sitä mieltä, että journalistien mielenkiinnon kohteet saavat näkyä jutuissa. Pääviesti palkintoehdokkailla oli kuitenkin selkeä; journalisti ei saa mennä liian syvälle aiheeseensa.
– Jos mielenkiinnon kohteet ohjaavat aihevalintoja, se on mielestäni hyväksyttävää. Kunhan jossain on esimies varmistamassa, ettei mitään aihealueita jää tämän takia hoitamatta, linjaa Helsingin Sanomien toimittaja Anu Nousiainen. Hän on ehdolla Vuoden journalistinen teko -kategoriassa yhdessä työryhmänsä kanssa.
– Toimittajan pitää vain huolehtia siitä, ettei ajaudu liian lähelle mielenkiinnon kohdetta ja sokeudu asioille, sanoo taas Ylen A-studion toimittaja Oili Orispää. Hän on ehdolla työryhmänsä kanssa Vuoden journalistinen teko -kategoriassa Hoivakoti kuntoon -sarjasta.
Kysyimme tämän vuoden Suuri Journalistipalkinto -kilpailun ehdokkailta ajankohtaisia kysymyksiä mediasta ja journalistisesta työstä. Kilpailussa ehdokkaat kilpailevat neljässä eri kategoriassa, Vuoden juttu, Vuoden journalistinen teko, Vuoden journalisti ja uutena kategoriana Vuoden kirja. Kyselyyn jätti vastaamatta osa Vuoden journalistinen teko -kategoriassa kilpailevien työryhmien jäsenistä.
Pelisäännöt selväksi
Kun kysyimme, saako toimittajan omat mielenkiinnon kohteet näkyä jutuissa, moni nosti esille näkökulman siitä, että ilman mielenkiintoa ei jutusta tulisi välttämättä niin hyvä.
– En ole koskaan ymmärtänyt sitä argumenttia, että se, jolla on omakohtainen mielipide tai kokemus aiheestaan, ei voisi tehdä juttua tai elokuvaa kyseisestä aiheesta. Hyvän jutun voi vain tehdä tuntemalla aihe todella hyvin. Ammattitaitoinen tekijä pystyy astumaan aiheen ulkopuolelle ja tarkastelemaan sitä ulkopuolisena. Hyvät jutut koostuvat pienistä yksityiskohdista ja niiden tunnistaminen vaatii aiheen tuntemisen, ohjaaja Tuukka Temonen sanoo. Hän on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa dokumentillaan Presidentin tekijät.
Toisaalta moni journalisteista nosti esille myös sen, että vaikka aiheestaan sai olla kiinnostunut, niin juttu pitäisi aina tehdä oikeista lähtökohdista.
– Vaikeaksi tilanne menee silloin, jos toimittaja tekee juttuja aiheesta, jossa hänellä tai hänen lähipiirillään on voimakkaita intressejä, ennen kaikkea oman talouden kannalta. Tällaistakin on tietääkseni suomalaisessa journalismissa tapahtunut. Peli täytyisi pitää sillä tavalla puhtaana, että omat mielenkiinnon kohteet ovat OK ja jopa suotavia, mutta vain silloin, kun ne eivät vääristä journalismia tai edistä jotain omaa asiaa, Vuoden journalistiksi ehdolla oleva Helsingin Sanomien toimittaja Heikki Aittokoski pohtii.
– Jos toimittajalla olisi vahva poliittinen agenda, jota hän yrittäisi ajaa läpi valitsemalla jatkuvasti esimerkiksi vain mieluisiaan haastateltavia ja kirjoittamalla suosikeistaan suopeasti, olisi se ongelma, toteaa myös Vuoden journalistiksi ehdolla oleva Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin.
"Oman äänen pitää näkyä"
Vuoden kirja -kategoriassa ehdolla olevat kirjailijat nostivat esille oman työnsä. Ilman mielenkiintoa aiheeseensa, on vaikea kirjoittaa.
– Olen identiteetiltäni ensisijaisesti kriitikko, jolla on tietyt erityisalat ja tietyt mielenkiinnon kohteet. Teen kaikkeni, että se näkyisi aina. Mutta jos kysymys tarkoittaa, että pitääkö tekstin olla jollain tavalla subjektiivista, niin enpäs tiedäkään automaattisesti vastausta. Oman äänen pitää näkyä, mutta persoona vailla sisältöä ja mielipide vailla kontekstia ovat surullisia näkyjä, toimittaja-kirjailija Ville Hänninen pohtii kysymystä. Hän on ehdolla yhdessä kirjailija Jussi Karjalaisen kanssa Sarjatulta! Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat -kirjasta.
– Median seuraajana oletan, että journalistin omat mielenkiinnon kohteet tietenkin näkyvät jutuissa yhtä lailla kuin kirjailija kirjoittaa niistä aiheista, joista itse on kiinnostunut. Luonnollisesti, joka ammatissa joutuu tekemään myös sitä, josta ei niin kovin välittäisi. Äikänopettaja joutuu opettamaan kaikki opetussuunnitelman mainitsemat asiat, toimittaja tekemään turhalta tuntuvaa juttua, kirjailija oikolukemaan. Aikuisuuteen kuuluu se, ettei kaikki aina ole kivaa, vastaa taas kirjailija Tommi Kinnunen. Hän on ehdolla Vuoden kirja -kategoriassa kirjallaan Neljäntienristeys.
Suuren Journalistipalkinnon 2014 saajat julkistetaan MTV3-kanavalla keskiviikkona 11.3.2015 kello 20 alkavassa suorassa gaalalähetyksessä.