Hallituksen linjaukset kallistavat arkea ensi vuonna esimerkiksi alkoholiveron korotuksen kautta, mutta toisaalta linjaukset suitsivat palkkaverotuksen kiristymisen.
Veronmaksajien keskusliitto arvioi, että budjettiriihen verolinjaukset merkitsevät palkkaverotuksen pysymistä suunnilleen ennallaan ensi vuonna.
Etujärjestön mukaan keskituloisen 3 312 euroa kuussa ansaitsevan veroprosentti nousee 0,1 prosenttiyksikköä.
Hallitus päätti budjettiriihessä 270 miljoonan euron ansiotuloveron kevennyksistä kaikille tuloluokille. Tällä päätöksellä hallitus katsoo täyttäneensä kilpailukykysopimukseen liittyvät veronkevennykset hallituskaudella.
Paljon keskustelua herättänyt hyvätuloisten solidaarisuusvero säilyy nykyisellään.
– Vähän niukempi veronkevennys olisi riittänyt tässä taloustilanteessa, mutta kyllä suuruusluokka on kohdallaan, sanoo SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.
Palkkaveron alennukset korvataan muulla kiristyksellä
Hallitus paikkaa palkkaveron alennuksia kiristyksillä muuhun verotukseen.
Alkoholiveroa korotetaan 100 miljoonalla eurolla ja myös tupakkaveron korotuksia jatketaan.
Lämmitys-, työkone- ja voimalaitospolttoaineiden energiaveroja korotetaan nettomääräisesti 45 miljoonalla eurolla.
Laskukaudella muistetaan korostaa meno- ja veroelvytyksen tärkeyttä, mutta nousukaudella tempun tekeminen toisinpäin tuntuu monesti unohtuvan ja riskit virheisiin talouspolitiikassa kasvavat.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälän mukaan finanssipolitiikan yleislinja kuten myös veropolitiikan yleislinja on kelvollinen.
– Vaikka vähän suurempi tiukkuus olisi ollut paikallaan, niin isoa virhettä ei tehdä, Vihriälä sanoi.
Työllisyystavoite vielä kaukana
Talouden nousukauden paluusta kertoo, että hallitus pystyi torstaina jo varhain iltapäivällä kertomaan ensi vuoden budjetin päälinjoista.
Velkaa otetaan ensi vuonna selvästi tätä vuotta vähemmän. Ensi vuoden talousarvioesitys on niukasti alle kolme miljardia euroa alijäämäinen.
Vaikka taloustilanne näyttää hyvältä, julkisen talouden pitkän aikavälin ongelmat kestävyysvajeineen eivät ole kaikonneet mihinkään.
Talouden vauhdittuminen on lisännyt avoimien työpaikkojen määrää, mutta samalla työttömyys pysyy edelleen korkealla.
Hallitus kertoi jälleen nipusta uusia työllisyystoimia. SAK:n Kaukorannan mukaan on loistava uutinen, että työttömille tulee oikeus opiskella kuusi kuukautta ilman tarveharkintaa.
Vaikka verolinja on Vihriälän mukaan kelvollinen, niin rakennepolitiikan kunnianhimo näyttäisi jäävän vajaaksi.
Vihriälän mukaan nyt kerrotut toimet eivät muuta kuvaa hallituksen tavoitteesta nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin hallituskaudella. Hän arvioi, että työllisyysasteessa jäädään 70–71 prosenttiin.