Pohjoismaiden pankkihistorian suurin huijari oli suomalainen. Rahamaailman asiantuntija Kari Nars kertoo Nils Idmanin uskomattoman tarinan.
Nils Idman onnistui vohkimaan 15 vuodessa johtamastaan pankista nykyrahassa huikeat 63 000 000 euroa. Summa nostaa Idmanin Pohjoismaiden pankkihistorian suurimmaksi huijariksi.
Idman aloitti toimensa luultavasti jo 1890-luvun puolivälissä. Hän työskenteli silloisen Suomen yhdyspankin Tampereen konttorin johtajana.
− Alussa kyseessä olivat pienet rahasummat, mutta vähitellen toiminta paisui kuin pullataikina, Kari Nars kuvaa.
Taitava huijari
Miten on mahdollista, että pankinjohtaja pystyi viemään rahaa suoraan pankin holvista 15 vuoden ajan ilman, että jäi kiinni?
Kari Nars näkee asiassa useita tekijöitä.
− Nils Idman oli suosittu pankin sisällä. Hänellä oli myös hyvät kontaktit muihin pankkeihin, erityisesti Suomen yhdyspankin pääjohtajaan. Luonteeltaan hän oli ystävällinen ja charmikas.
Idman otti rahaa suoraan pankkiholvista sekä väärensi vekseleitä. Toiminta oli mahdollista sen turvin, että kyseisenä aikana pankin sisäinen kontrolli oli heikolla tolalla.
− Ihmisiin luotettiin. Ei ollut tietokoneita, joilla voisi tarkistaa asioita reaaliajassa. Henkilökunta tiesi, että Idman oli huolimaton. Mutta he luulivat koko ajan, että Idman kattoi toisella tapaa "lainojaan". Idman oli fiksu, ja hän peitti rötöksensä taitavalla tavalla, Nars sanoo.
Taidekauppoja ja osakkeita
Idman sijoitti kähveltämiään rahoja muun muassa erittäin kalliisiin taideteoksiin. Hän sijoitti myös osakkeisiin: toimintaan, jossa Idman ei loistanut huijauksiensa tavoin. Narsin mukaan Idman oli äärimmäisen huolimaton osakekeinottelija.
− Hän esimerkiksi osti osakkeita heikosti menestyneistä metsäteollisuusfirmoista. Kun niiden kurssit laskivat voimakkaasti, Idman hävisi valtavia summia rahaa. Helsingin pörssipiireissäkin pudisteltiin päitä.
Idman syyti rahaa myös veljensä Fredrikin omistaman Hatanpään kartanon alueelle, jonne hän rakennutti komean huvilan.
− Huvila maksoi peräti 400 000 markkaa, mikä tekee nykyrahassa 1,4 miljoonaa euroa. Rahasumma oli puolet Tampereen tuomiokirkon rakentamisen kustannuksista, Nars kertoo.
Idmanin veli joutui sijaiskärsijäksi veljensä rikosten vuoksi. Fredrik oli taannut osan Nilsin lainoista. Lopulta Fredrik ajautui konkurssiin ja joutui myymään kartanonsa Tampereen kaupungille.
− Idman oli uskomaton väärentäjä. Velipojalta meni koko valtava kartano alta, vaikka hän oli täysin viaton, Nars päivittelee.
15 vuotta kuritushuonetta
Idmanin, kuten niin monen muunkin huijarin, toiminta tuli lopulta tiensä päähän. Pankin tilintarkastajat ehtivät ihmetellä useita vuosia Idmanin huolimattomuutta. Hän sai huomautuksiakin asiasta.
Vuoden 1912 lopussa pankissa suoritettiin ylimääräinen tilintarkastus. Väärennökset ilmenivät lopulta sen myötä.
− Pankki hälytti poliisit 4. joulukuuta 1912. Poliisi vangitsi Idmanin Tampereen kauppatorilla. Idman vietiin tutkintavankilaan, jossa hän sai hyvin inhimillisen kohtelun. Hän sai olla omissa ruuissa ja käyttää omia vaatteitaan.
Tuomio oli tästä huolimatta kova. Idman sai rangaistukseksi rikoksistaan 15 vuotta kuritushuonetta. Kyseessä on jo käytöstä poistunut kova vankeusmuoto, jossa vanki joutuu olemaan eristettynä.
− Juttu on kaikin puolin uskomaton. Idman onnistui kavaltamaan 15 vuodessa valtavan summan rahaa, Nars kiteyttää.
Studio55/Jenni Kokkonen