Paperiliitto on antanut UPM:lle esityksen uudeksi työehtosopimukseksi – UPM: Liiton päätös toimia ilman lakkorajoja on kohtuuton

LK 29.12.2021 Paperiliiton hallitus kokoontui pohtimaan omia askelmerkkejään työmarkkinatilanteeseen Helsingissä perjantaina 3. marraskuuta 2017.
Uudet työehtosopimukset on Paperiliiton mukaan sovittu noin 75 prosentille paperiteollisuudessa työskentelevistä jäsenistä ja 30 yrityksen kanssa.Lehtikuva
Julkaistu 29.12.2021 18:32(Päivitetty 29.12.2021 20:00)

MTV UUTISET - STT

Paperiliitto kertoo antaneensa UPM:lle esityksen uudeksi työehtosopimukseksi. Paperiliiton mukaan esitys vastaa sisällöltään muiden alan yritysten jo hyväksymiä työehtosopimuksia.

Paperiliitto kertoi tänään tiedotteessa, että uudenvuodenpäivänä uhkaava lakko voidaan vielä välttää, jos UPM hyväksyy esityksen. Lakko alkaisi tehtailla vuoden alussa ja kestäisi kolme viikkoa, ellei sitä ennen saavuteta neuvottelutulosta uudesta työehtosopimuksesta.

Uudet työehtosopimukset on Paperiliiton mukaan sovittu noin 75 prosentille paperiteollisuudessa työskentelevistä jäsenistä ja 30 yrityksen kanssa.

Paperiliitto on myös ilmoittanut, että se voi sopia UPM:n kanssa tiettyjen töiden rajaamisesta lakon ulkopuolelle, jos työskentely voi tapahtua päättyvän työehtosopimuksen ehdoilla. Työehtosopimus on voimassa enää vuoden loppuun.

Lue myös: UPM:ää koskevissa työriidoissa ei sopua – lakko alkaa tammikuun alussa

UPM: Täysin kohtuuton sivullisia kohtaan

UPM kertoi tänä iltana jättäneensä Helsingin käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen. Siinä vaaditaan, että käräjäoikeus määrää Paperiliiton asettamaan lakkorajat, joilla yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeät toiminnot UPM:n tehtailla rajataan mahdollisen lakon ulkopuolelle.

Turvaamistoimihakemus koskee UPM:n ja sen tytäryhtiöiden voimalaitoksia ja vedenkäsittelyä Jämsänkoskella, Lappeenrannassa, Kouvolassa, Raumalla ja Valkeakoskella sekä vedenkäsittelyä Pietarsaaressa.

– Paperiliiton päätös toimia ilman lakkorajoja on täysin kohtuuton sivullisia kohtaan. Nyt kaupungeissa joudutaan miettimään, miten esimerkiksi hoitolaitosten tai sairaaloiden lämmitys turvataan, sanoo UPM:n sidosryhmäjohtaja Pirkko Harrela.

UPM kertoi myös, että työehtosopimuksella, joka on Metsäteollisuuden ja Paperiliiton välinen, ei ole niin sanottua jälkivaikutusta, sillä UPM ei ole ollut sopimuksen osapuoli.

Yksi vai monta sopimusta?

Paperiliiton mukaan syynä lakkovaroitukseen on se, että osapuolet eivät ole pystyneet neuvottelemaan yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta. Paperiliitto haluaa sopia UPM:lle yhden sopimuksen. UPM on puolestaan halunnut solmia erilliset sopimukset viidelle liiketoiminta-alueelleen, joilla Paperiliitto on sopimuskumppani.

Liiton mukaan UPM on ilmoittanut muuttavansa yksipuolisesti työntekijöiden työsuhteiden ehtoja vuoden alusta. UPM on perustellut erillisten sopimusten merkitystä liiketoiminta-alueille sanomalla, että nykyinen sopimusjärjestelmä on rakennettu paperin kasvuun eikä palvele monialaista yritystä.

Liiketoiminta-alueilla on omanlaista tuotantoa: graafisia papereita, tarroja, erikoispapereita, sellua ja biopolttoaineita. Eri osa-alueita on UPM:n mukaan vaikea niputtaa yhden työehtosopimuksen alle.

UPM:llä on Suomessa 6 800 työntekijää. Näistä paperipuolella on 1 900 työpaikkaa.

2:30img

Paperiliitto ja Metsä Group sopuun, mutta uhkaako lakko yhä UPM:ää? Näin liiton puheenjohtaja avasi pari viikkoa sitten tiukkaa tilannetta.

Tuoreimmat aiheesta

Talous