Paavi Franciscus avasi Vatikaanissa historian ensimmäisen piispojen kokouksen, jossa puidaan kirkon hyväksikäyttöskandaaleja. Samaan aikaan piispojen kokouksen kanssa Roomassa kokoontuvat hyväksikäytön uhrit.
Yli sata piispaa keskustelee neljän päivän ajan muun muassa siitä, miten hyväksikäyttötapaukset saataisiin esiin ja syylliset papit vastuuseen teoistaan.
Samaan aikaan piispojen kokouksen kanssa Roomassa kokoontuvat hyväksikäytön uhrit. Viime vuonna perustettuun Ending Clerical Abuse (ECA) -ryhmään kuuluu ihmisiä lukuisista maista. Se vaatii muun muassa, että katolisen kirkon pitää asettaa nollatoleranssi pedofilialle sekä tukea hyväksikäytön uhreja paremmin.
Lue myös: Katolisen kirkon piispojen kerma kokoontui Vatikaaniin puimaan hyväksikäyttöskandaaleja – Paavi: Maailma odottaa konkreettisia toimia
Ryhmän perustajiin kuuluva brittiläinen Peter Saunders joutui jesuiittapappien hyväksikäyttämäksi 12-vuotiaana. Yksi papeista käytti hyväksi myös hänen veljeään.
– Kirkko on vastustanut muutosta pitkään. Uskon, että vihdoinkin se alkaa taipua uhrien, median ja yleisen mielipiteen aiheuttamien paineiden edessä, Saunders sanoo.
Osa kardinaaleista syyttää homoseksuaalisuutta
Vaikka hyväksikäyttötapauksia on paljastunut ympäri maailman, osa katolisista kirkoista erityisesti Aasiassa ja Afrikassa katsoo edelleen, ettei ongelma koske heitä. Kirkon sisällä on myös useita erilaisia käsityksiä siitä, miksi hyväksikäyttöä tapahtuu.
Hyväksikäyttöä on selitetty katolisen kirkon sisäisellä vallankäytön ja keskinäisen salailun kulttuurilla, joka on iskostunut syvälle kirkon rakenteisiin. Varsinkin kirkon konservatiivisimman laidan on ollut vaikea hyväksyä tätä ajatusta.
Ennen kokouksen alkua kaksi kirkon kardinaalia kirjoitti paaville avoimen kirjeen, jossa he syyttivät ongelmista "homoseksuaalisen agendan vitsausta" kirkossa. Heistä toinen, saksalainen Walter Brandmüller, 90, on myös aiemmin väittänyt, että homoseksuaalisuuden ja seksuaalisen hyväksikäytön yhteys on todistettu, vaikka näin ei ole.
Arvostelijoiden mukaan myös paavi Franciscus on ollut epäjohdonmukainen hyväksikäyttötapausten hoidossa. Vaikka paavi vaatii salailun lopettamista, Vatikaani on esimerkiksi kieltäytynyt antamasta Chilen viranomaisille tietoja katolisen kirkon sisäisestä tutkinnasta maassa, sanoo amerikkalaisen Bishopaccountability.org-projektin Anne Barrett Doyle.
– Paavi esittää, kuin hänellä olisi vain vähän valtaa. Tiedämme kuitenkin, että hän voisi vaikka heti panna käytäntöön merkittäviä parannuksia, kuten muutoksia kirkon kanoneihin (sisäisiin määräyksiin), hän sanoo.