Parikymppinen mies vaani lapsia somessa ja pyysi uhreilta seksuaalisia videoita – näin poliisi pääsi tekijän jäljille

Parikymppinen keskisuomalaismies houkutteli verkossa mahdollisesti jopa satoja lapsia lähettämään itsestään seksuaalisia kuvia ja videoita vuosina 2019–2021. Vyyhdin tutkimiseen meni poliisilta kuukausia.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2000 syntyneen Nino Anton Casimir Kirvesojan 10 vuoden vankeusrangaistukseen heinäkuussa 2022. Miehen syyksi luettiin lähes 260 syytekohtaa, joista suuri osa oli törkeitä lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä.

Erittäin laaja lapsiin kohdistunut seksuaalirikosjuttu lähti selviämään poliisille, kun yhden tyttöuhrin isä kävi tekemässä rikosilmoituksen Helsingin poliisilaitoksella syyskuussa 2019.

– Isä oli tutkinut noin 10-vuotiaan tyttärensä puhelinta ja löytänyt sieltä viestiketjun, jossa tytöltä ja hänen kaveriltaan oli pyydetty tällaisia nude-kuvia eli alastonkuvia, jutun tutkinnanjohtajana toiminut Saara Asmundela kertoo Rikospaikassa.

Saalisti somessa

Mies käytti lapsia lähestyessään Tiktokkia ja Snapchattia. Sosiaalisessa mediassa lapsia saalistaneen miehen uhrit olivat pääsääntöisesti alakouluikäisiä. 

Rikokset tapahtuivat vuosina 2019–2021, kun mies oli itse 19–20-vuotias.

Mies valehteli ikänsä lapsille, joihin hän oli yhteydessä. Hän väitti olevansa 12–15-vuotias.

Kaikki uhrit olivat tyttöjä ja he olivat eri puolilta Suomea. Suurin osa heistä oli 8–10-vuotiaita. Nuorin oli vasta 5-vuotias, vanhin 13-vuotias. 5-vuotias esiintyi videolla isosiskonsa kanssa.

Miehen someprofiilit olivat poliisin mielestä erittäin hämmentäviä. Profiilikuvana oli nuoren pojan avatar piirroshahmo.

Hänellä oli muun muassa Tiktokissa profiili, jossa hän pyysi nudeja tietyn ikäisiltä lapsilta. Hänellä oli tuhansia seuraajia siellä, Asmundela kuvailee.

Kaikkia uhreja ei tunnistettu

Poliisin tutkinta oli monimutkainen ja pitkä. Ensiksi piti saada selville miehen henkilöllisyys ja tähän tarvittiin apua ulkomailta saakka. 

Kesti kuukausia, ennen kuin poliisi sai vastauksia kansainvälisiin tietopyyntöihin.

Lopulta ulkomaisten somealustojen palveluntarjoajilta saatiin tietää käyttäjän ip-osoitteet ja niiden kautta profiilin haltija. 

Epäillylle saatiin nimi. Sitä kautta mies pystyttiin ottamaan kiinni ja tekemään hänen kotiinsa etsintä. Tietokoneelta löytyi paljon näyttöä juttuun.

Huolestuttavin löydös oli tietokoneen työpöydällä kansio, jossa oli alakansiot "nudei ja vidit". Kansion sisältö yllätti täysin. Sieltä löytyi tuhansia lapsia esittäviä videoita, joissa lapset tekivät itselleen seksuaalisia tekoja, Asmundela kertoo.

Poliisi käynnisti massiivisen tunnistamisprosessin. Poliisi pystyi tutkinnan aikana tunnistamaan yhteensä 134 uhria. 

Profiileja oli yhteensä 199, mutta osa saattoi olla saman lapsen käyttämiä. Kaikkia uhreja ei siis tunnistettu.

Poliisi toivoo vyyhdistä varoittavaa esimerkkiä

Kaikki lapsiuhrit kuulusteltiin. Suuri osa heistä kiisti tapahtuneen eivätkä he pystyneet käsittelemään asiaa. Osa kykeni sanallistamaan asian ja myöntämään, että heistä tuntui pahalta, kun heille selvisi, että videot olivat päätyneet aikuiselle miehelle. Osa uhreista oireili jopa fyysisesti.

Myös vanhempien reaktiot vaihtelivat. Suurin osa oli luonnollisesti järkyttyneitä.

Poliisi toivoo, että laaja seksuaalirikosvyyhti toimisi varoittavana esimerkkinä ja herättäjänä erityisesti vanhemmille, mutta myös lapsille.

– On tärkeää ymmärtää, että nuorena miehenä netissä esiintyvä henkilö voi olla kuka tahansa. Me neuvomme lapsia suojatien käytössä, mutta kun mennään verkkoon, niin yhtäkkiä meidän kykymme opastaa lapsia loppuu ihan täysin.

– Kun lapsella on älypuhelin taskussa, hänellä on koko maailma taskussa. Kaikki saavat häneen yhteyttä. 

– Näissä sovelluksissa on myös ikärajat tietystä syystä. Olisi hyvä, jos niitä noudatettaisiin. Lapsille on tärkeää kertoa, että maailmassa on ihmisiä, jotka haluavat pahaa, Asmundela sanoo.

Katso yllä olevalta videolta, miten poliisit saivat selville epäillyn tekijän nimen ja miten uhreja haarukoitiin ympäri Suomea.

Lue myös:

    Uusimmat