Venäjällä syyttäjät aikovat viedä lapsen vanhemmilta, jotka ottivat poikansa mukaan valtion näkökulmasta laittomiin mielenosoituksiin.
Brittilehti The Guardian arvioi, että holhoustoimen tarkoituksena on horjuttaa viime aikaisia poliittisia mielenilmauksia. Protestien aikana yli 2000 henkilöä on pidätetty. Kiinniotettujen joukossa on lukuisia alaikäisiä.
Syyttäjät ilmoittivat tiistaina, että he ovat pyytäneet tuomioistuinta viemään moskovalaispariskunnan vanhemmuuden, sillä he luovuttivat pojan toiselle protestoijalle mielenosoituksen aikana. Syytäjien mukaan teko vaaransi pojan hengen ja terveyden.
Pojan isä Dmitry Prokazov kiistää olevansa syyllinen ja kertoi luovuttaneensa poikansa ystävälle, joka on myös äidin sukulainen, kun he lähtivät mielenosoituksesta. Prokazovin mukaan viranomaiset tutkivat hänen kotinsa sen jälkeen, kun väitetty luovutus näytettiin televisiossa.
Mainittu ystävä on aktivisti Sergei Fomin, jota poliisi etsii ”massalevottomuuksiin” liittyvän tutkinnan vuoksi. Levottomuuksien lietsomisella viitataan heinäkuun lopun mielenosoituksiin. Fominia uhkaa pahimmillaan jopa kahdeksan vuoden vankeustuomio.
Pojan vaarantamisesta ei ole julkaistu videoamteriaalia.
Syyttäjien aikeista kritiikkiä
Ihmisoikeustilannetta tarkkailevan Human Rights Watch -järjestön tutkijan Yulia Gorbunovan mukaan, lapsen vieminen vanhemmiltaan on osa pelotetaktiikkaa.
Osa viranomaisista on kritisoinut syyttäjien esittämää vaatimusta.
– Lapsen käyttämistä kiristysvälineenä missään poliittisessa tilanteessa ei voi hyväksyä, toteaa Moskovan lastenoikeuksien komissaari Yevgeny Bunimovich uutistoimisto Interfaxille.
Tuhansien pidätysten lisäksi poliiseista leviää videokuvaa, joissa he hakkaavat pampuilla kyyristyneitä mielenosoittajia.
Moskovan poliisi on kohottanut turvallisuusvalmiuttaan ja muun muassa katkaissut verkkoyhteyksiä osissa pääkaupungin keskustaa. Poliisin kerrotaan myös käyttävän kommandopipoja henkilöllisyytensä salaamiseksi.
Monet mielenosoittajat ovat Guardianin mukaan ottaneet lapsia mukaan protesteihin osoittaakseen jälkikasvullensa, ettei heitä voi pelotella.
Venäjän viranomaiset yrittävät estää lasten osallistumisia joulukuussa hyväksytyn lakimuutoksen nojalla, jonka mukaan alaikäistä ei saa tuoda mielenilmauksiin.
Kriitikkojen mukaan kyseinen laki on epäselvä ja sitä sovelletaan valinnaisesti.