Pariskunta sai kaksoset 30 vuotta aiemmin pakastetuista alkioista

Huhtikuussa 1992 pakastettiin alkiot, joista lokakuussa 2022 syntyi kaksoset!

Huhtikuussa 1992 pakastettiin alkiot, joista nyt 30 vuotta myöhemmin syntyi kaksoset amerikkalaisille Rachel ja Philip Ridgewaylle. Tapauksesta kertoo CNN.

Vauvat syntyivät 31. lokakuuta. He saivat nimekseen Lydia ja Timothy

Lydia-vauva painoi syntyessään 2 579 grammaa ja Timothy 2 920 grammaa.

Kyseessä luultavasti ennätysvanhat alkiot

Yhdysvaltalaisen National Embryo Donation Center -keskuksen mukaan heidän alkionsa saattavat olla kaikkein vanhimmat alkiot, joista koskaan on syntynyt elävät lapset.

CNN kertoo, että aiempi tämän "ennätyksen" haltija oli vuonna 2020 syntynyt Molly Gibson. Hän sai alkunsa alkiosta, joka oli ollut pakastettuna yli 27 vuotta. Molly vei ennätyksen siskoltaan Emmalta, joka syntyi 24 vuotta pakastettuna olleesta alkiosta.

CNN:n mukaan on mahdollista, että vieläkin vanhempaa alkiota on käytetty. Sivuston mukaan Yhdysvaltain tautikeskus CDC tilastoi maassa lisääntymisteknologiaan liittyvää dataa, mutta se ei pidä kirjaa siitä, kuinka kauan alkiota on pidetty pakastettuna. CNN:n mukaan ei kuitenkaan ole todisteita siitä, että missään olisi käytetty vanhempia alkioita kuin näitä, joista syntyivät Lydia ja Timothy.

Vanhemmilla ennestään neljä lasta

CNN haastatteli Rachel ja Philip Ridgewayta.

– Tavallaan he ovat meidän vanhimmat lapsemme, vaikka ovat pienimmät, sanoo Philip.

Pariskunnalla on ennestään 8-, 6- 3- ja liki 2-vuotiaat lapset. Kukaan heistä ei ole saanut alkuaan hedelmöityshoidolla tai munasolulahjoituksella.

Tuntematon pariskunta lahjoitti alkiot 

CNN kertoo, että alkiot saivat alkunsa eräältä pariskunnalta, joka käytti koeputkihedelmöitystä. Aviomies oli noin 50-vuotias japariskunta 34-vuotiaan lahjoittajan munasolua.

Alkiot pakastettiin 22. huhtikuuta 1992. Niitä säilytettiin eräällä lapsettomuusklinikalla Yhdysvaltain länsirannikolla vuoteen 2007 asti, jolloin pariskunta päätti antaa ne lahjoitettavaksi alkiolahjoitusklinikalle. He toivoivat, että joku toinen pariskunta voisi kyetä käyttämään niitä.

Ridgewayn pariskuntaa hoitanut lääkäri John Gordon kertoo, että alkoita oli viisi ja niitä säilytettiin Knoxvillessä.

Vanhemmat halusivat tietynlaisen lahjoittajan

Philip Ridgeway kertoo, että hänellä ja vaimollaan oli ajatuksena, että lapsia voisi tulla sen verran kuin niitä siunaantuu. Kun he kuulivat mahdollisuudesta saada lapsi alkiolahjoituksella, se tuntui heistä hyvältä ajatukselta.

Philip kertoo, että heillä oli toiveissa valita sellaisia alkioita, jotka olivat odottaneet kauan. He saivat nähdäkseen erilaisten lahjoittajien tietoja.

Ridgewayt päätyivät valitsemaan sellaiset alkiot, joiden he ajattelivat niiden lahjoittajanumeron perusteella olleen odottamassa vastaanottajia kauemmin. Philip kertoo, että ideana ei kuitenkaan ollut etsiä kaikista pisimpään pakastettuna ollutta alkiota.

Ridgewayt sanovat, että he ovat selittäneet lapsilleen koko prosessin. Phillip kertoo, että nämä odottivat innoissaan uusia sisaruksia ja ovat iloisia näiden saapumisesta.

Alun perin useampi alkio

Alkiot sulatettiin 28. helmikuuta. Viidestä sulatetusta alkiosta kahta ei voinut enää hyödyntää. Asiantuntijoiden mukaan jäädytettyjen alkoiden sulattamisessa 80 prosenttia on edelleen sen jälkeen hyödynnettävissä.

CNN kertoo, että amerikkalaisten asiantuntijasuositusten mukaan lapsen ja äidin terveyden vuoksi suositellaan siirrettäväksi vain yksi alkio kerrallaan.

Pariskuntaa hoitanut lääkäri kuitenkin suositteli, että siirrettäisiin kaksi kerrallaan. Rachel puolestaan kertoo, että he halusivat siirtää kerralla kolme alkiota. Hän koki sen oikeaksi ratkaisuksi.

Kolme alkiota siirrettiin Racheliin 2. maaliskuuta 29 vuotta ja 10 kuukautta sen jälkeen, kun ne oli pakastettu. Kaksi siirroista onnistui. CNN kertoo, että tutkimusten mukaan 25–40 prosenttia pakastetuista alkioista johtaa elävänä syntyvään lapseen.

Tärkeintä on munasolun lahjoittajan ikä

CNN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan alkioita voidaan aika lailla pakastaa määrittelemättömän pitkäksi ajaksi. Lääkäri Gordon kertoo, että riittävän alhaisessa lämpötilassa biologiset prosessit hidastuvat oleellisen paljon. 

Lapsettomuushoitoihin erikoistunut atlantilaislääkäri Jim Toner kuvailee CNN:lle tätä niin, että oikealla tavalla pakastettu ja säilytetty alkio ikään kuin herää 30 vuotta myöhemmin eikä edes tiennyt olevansa unessa.

Lapsettomuushoitoihin erikoistunut newyorklainen lääkäri Zaher Merhi kertoo, että alkion iän ei pitäisi vaikuttaa lapsen terveyteen. Tärkeämpää on munasolun lahjoittaneen naisen ikä.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat