Pitkässä parisuhteessa on ylä- ja alamäkiä, mutta jossain kulkee raja. Jos parisuhteessa tuntee olonsa jatkuvasti ahdistuneeksi ja kumppani käyttäytyy säännönmukaisesti epäkunnioittavasti, on syytä miettiä jo omaa hyvinvointia.
Vaikka parisuhteessa ei olisi fyysistä väkivaltaa, voi kumppani vahingoittaa pahasti myös psyykkisesti. Tietyt piirteet kumppanissa voivat kertoa siitä, että omaan hyvinvointiin on syytä kiinnittää huomiota. Nämä varoitusmerkit kumppanissa voivat kertoa siitä, että tällaiset ongelmat saattavat olla hiipineet arkeesi.
1. Ailahtelevaisuus
Kiukuttelu silloin tällöin on täysin luonnollista, mutta jos kumppani on jatkuvasti ailahtelevainen, olisi hälytyskellojen syytä soida. Jos pelkäät jo etukäteen, että millä tuulella kumppanisi on, kannattaa parisuhdetta tarkastella kriittisesti.
Jos mielessä pyörii jatkuva epävarmuus siitä, että kumppani keksii asioita, joihin olet syyllinen, ota asia puheeksi. Kenenkään ei olisi syytä joutua elämään jatkuvassa pelossa siitä, että on tehnyt jotain väärää.
2. Vastahankaisuus
Jokaisella on oma mielipiteensä – myös parisuhteessa. On täysin luonnollista, että kumppanit ovat asioista eri mieltä, mutta jos toinen kokee mielipiteitään poljettavan jatkuvasti, ei kaikki ole välttämättä kunnossa.
Jos tuntuu siltä, että kumppani teilaa suoraan jokaisen mielipiteesi, ei tilanne vaikuta hyvältä. Asia on hyvä ottaa avoimesti puheeksi ja muistuttaa kumppania siitä, kuinka tärkeää arvostus parisuhteessa on.
3. Epäluottamus
Kumppaneiden kuuluu luottaa toisiinsa. Jos toinen on parisuhteessa jatkuvasti epäilysten alaisena ilman syytä, saattaa olla syytä huoleen.
Jos taustalla ei ole luottamuksen menettämistä, olisi tärkeää, että kumppanit voisivat luottaa toisiinsa. Etenkin jatkuva tarkkailu ja epäileminen voivat kuormittaa täysin syyttä kumppania ja asiasta olisi tärkeää keskustella. Epäluottamuksen taustalla on miltei poikkeuksetta perusteltuja syitä, jotka voivat juontaa juurensa pitkällekin menneisyyteen.
4. Etäisyys
Ystäviä ja etenkin kumppania on tärkeää pystyä lähestymään helposti. Jos olet yrittänyt keskustella kumppanisi kanssa, mutta se ei luonnistu lainkaan, tulisi hälytyskellojesi soida. Toimiva kommunikaatio on ensisijaisen tärkeää parisuhteessa ja on avain kumppanien hyvinvointiin.
5. Ahdistus
Jos tiedät, että et ole onnellinen parisuhteessa, mutta et tiedä mitä tehdä muuttaaksesi tilanteen, saattaa olla syytä huoleen. Jatkuva ahdistus ei kuulu hyvään parisuhteeseen. Jos ahdistus on läsnä arjessasi, pyri selvittämään, mitkä tekijät saavat sinut tuntemaan olosi epämukavaksi.
Lue myös:
TOP 50: Mies, kunpa tietäisit tämän naisista!
TOP 50: Nainen, kunpa tietäisit tämän miehistä!
AVA
Kuvat: Shutterstock