Syyttäjät eivät hae valituslupaa korkeimmasta oikeudesta Patrian Slovenia-kauppojen vapauttavaan hovioikeuden tuomioon.
Turun hovioikeus hylkäsi aiemmin kesällä syytteet neljää Patrian entistä johtajaa vastaan. Heitä syytettiin törkeästä lahjuksen antamisesta Slovenian panssariajoneuvokaupoissa. Syytteet oli hylätty myös Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.
Valtionsyyttäjä Jukka Rappe kertoo, että valitusluvan hakemista korkeimpaan oikeuteen pohdittiin pitkään, mutta asia monimutkaistui Slovenian perustuslakituomioistuimen päätöksen takia.
Slovenian korkein oikeus oli tuominnut muun muassa maan ex-pääministeri Janez Jansan ja maan yleisesikunnan apulaispäällikön lahjuksia koskevan lupauksen hyväksymisestä.
Taustalla oli Patrian Slovenian kanssa vuosina 2006 solmimat kaupat 135:stä AMV-miehistönkuljetusvaunusta. Maan perustuslakituomioistuin kuitenkin kumosi korkeimman oikeuden tuomion Suomen hovioikeusprosessin aikana.
– Olimme toki syyttäjinä eri mieltä hovioikeuden tuomiosta, mutta osa näytöstämme hävisi Slovenian perustuslakituomioistuimen kumoaman tuomion myötä, Rappe harmittelee.
– Kumotusta tuomiosta ilmeni, että väitetysti lahjuslupauksia vastaanottaneilla oli vaikutusmahdollisuus asekauppojen lopputulokseen. Näyttömme vaikutusmahdollisuudesta perustui Sloveniassa annettuun tuomioon, joka yllättäen muuttuikin, Rappe kertoo.
Valitusluvan hakeminen olisi epärealistista
Rappen mukaan valitusluvan hakeminen oli epärealistista, koska kysymys oli näytön riittävyydestä, joka ei kuulu laissa säädettyihin valitusluvan myöntämisperusteisiin.
– Näytön riittämättömyys oli hovioikeuden tuomion keskeinen peruste. Slovenian tuomion kumoaminen käänsi jutun päälaelleen, Rappe kertoo.
Juttu on palautettu Sloveniassa alempaan oikeusasteeseen.
Patriaa koskeva toinen lahjusoikeudenkäynti, eli niin sanottu Kroatia-haara, tulee käsiteltäväksi Turun hovioikeuteen syksyn aikana. Siihen liittyen Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa kahdelle entiselle patrialaiselle ehdollista vankeutta törkeästä lahjuksen antamisesta.
Tuomion mukaan yhtiön panssariajoneuvokauppoja vauhditettiin Kroatiassa hämärin keinoin 2005–2008.
Sekä syyttäjä että vastaajat valittivat tuomiosta. Rappen mukaan Slovenia-haaran tuomiolla ei ole vaikutusta Kroatia-haaraan.