Pedofiliaskandaali ja paavin viran uudelleen määrittely – emerituspaavi Benedictus jätti katoliselle kirkolle kysymyksiä ratkaistavaksi

2:23img
Emerituspaavi Benedictus XVI on kuollut – näin hänet muistetaan
Julkaistu 31.12.2022 19:11

MTV UUTISET - STT

Omaehtoinen paavin tehtävästä eroaminen oli yksi 95-vuotiaana kuolleen emerituspaavi Benedictuksen XVI:n jättämistä merkittävistä kädenjäljistä, arvioi Kirkkohallituksen Kirkon tutkimus ja koulutus -erillisyksikössä työskentelevä, katoliseen kirkkoon perehtynyt dosentti Jyri Komulainen.

– Benedictus tullaan muistamaan pitkässä historiassa siitä, että hän määritteli paavin viran uudestaan eroamalla virastaan ja vetoamalla siihen, ettei voimia enää ole, Komulainen sanoo.

Vatikaanin mukaan Benedictus kuoli kotonaan Mater Ecclesiae -luostarissa varhain lauantaina. Hän oli paavina vuosina 2005–2013.

Vatikaani ei kertonut Benedictuksen kuolinsyytä. Benedictus haudataan torstaina, ja hautajaismenot toimittaa paavi Franciscus.

Lue lisää: Vatikaani: Emerituspaavi Benedictuksen hautajaiset järjestetään torstaina

Yksi historian oppineimmista paaveista

Nykyinen paavi Franciscus on sanonut useasti aikovansa erota jossain vaiheessa. Komulaisen mukaan Benedictuksen kuolema antaa Franciscukselle mahdollisuuden erota, kun tämä kokee voimiensa vähenevän ja tehtävänsä tulleen siihen pisteeseen, että voi jäädä eläkkeelle.

Benedictus jätti jälkeensä poikkeuksellisen mittavan teologisen tuotannon, jota hän julkaisi myös paavina ollessaan.

– Hän oli hyvin oppinut paavi, yksi oppineimmista koskaan. Hänhän oli saksalainen professori taustaltaan ja toimi pitkään katolisen kirkon uskonopin kongregaation johtajana, Komulainen sanoo.

Avoimia kysymyksiä

Nyt katolisen kirkon sisällä joudutaan pohtimaan, miten virastaan eroavat paavit toimivat jatkossa.

Benedictus itse päätti käyttää emerituspaavin titteliä ja jatkoi valkoiseen pukeutumista, vaikka jotkut kirkon sisällä häntä siksi kritisoivatkin. Hän päätti toimistaan itse, koska uudenlaisen tilanteen varalle ei ollut valmista protokollaa tai ohjeita.

– Nyt on kiinnostavaa nähdä, että jos paavi Franciscus jää eläkkeelle, kuten varmaankin jää, miten hän sitten esiintyy. Jatkaako hän Benedictukselta omaksumaansa perintöä siitä, mitä on olla emerituspaavi, vai tuleeko hän pian antamaan uutta ohjeistusta emerituspaavin asemasta, jota hän sitten itse noudattaisi, Komulainen pohtii.

Lue myös: "Jumalan rottweiler" on poissa – paavi Benedictus nousi taustalta valokeilaan ja poistui sieltä historiallisesti omasta tahdostaan

Eron taustalla aikojen muutos

Komulainen arvelee, että Benedictuksen erovalinnan taustalla olivat hänen edeltäjänsä paavi Johannes Paavali II:n viimeiset vuodet.

– Johannes Paavali II oli viimeiset vuotensa pyörätuolissa, puheesta ei oikein saanut selvää ja hän kärsi tunnetusti Parkinsonin taudista. Luulen, että kardinaali Joseph Ratzinger (Benedictuksen syntymänimi) on katsellut sitä sivusta läheltä. Jo siinä vaiheessa on voinut syttyä sellainen ajatus, että paavin pitäisi käyttää jossain tilanteessa oikeutta erota virastaan.

Ennen Benedictuksen eroa vuonna 2013 edellinen virastaan eronnut paavi oli Gregorius XII vuonna 1415. Komulaisen mukaan kuolemaan saakka jatkaminen ei kuitenkaan sovi nykyiseen maailmaan samalla tavalla kuin entiseen, koska muun muassa johtamisen tarpeet ja media ovat muuttuneet.

Benedictuksen kautta paavina jäivät kuitenkin varjostamaan katolista kirkkoa vuosituhannen alussa ravistelleet pedofiiliskandaalit. Komulaisen mukaan Benedictus oli se paavi, joka alkoi suhtautua ongelmaan vakavasti, mutta ei täysin onnistunut siihen puuttumisessa. Erityisen kriittinen hetki oli vuonna 2010, kun Irlannin katolisessa kirkossa paljastui suuri määrä hyväksikäyttöjä.

– Monet lehdet vaativat paavin eroa. Omana aikanamme Pietarin istuin ei ehkä koskaan ole horjunut yhtä paljon kuin hyväksikäyttökriisin keskellä, Komulainen sanoo.

Lue myös: Ex-paavi Benedictus: "Anteeksi" – avustajat kiistävät tämän peitelleen seksuaalista hyväksikäyttöä

Paavia muistellaan "uskon ja järjen jättiläisenä"

Edesmennyttä emerituspaavia on muistellut moni.

Italian pääministeri Giorgia Meloni totesi, että Benedictus oli "uskon ja järjen jättiläinen". Meloni kertoo Twitterissä ilmaisseensa nykyiselle paaville Franciscukselle, että Meloni ja hänen hallituksensa jakavat surun "historian suuren hahmon" kuolemasta.

Muutkin Euroopan johtajat kommentoivat lauantaina tietoa Benedictuksen kuolemasta.

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan maailma on menettänyt ”muovaavan hahmon” katolisessa kirkossa.

– "Saksalaisena" paavina Benedictus oli erityinen kirkon johtohahmo monille ihmisille, ei vain tässä maassa, Scholz tviittaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kirjoittaa, että Benedictus työskenteli "sielulla ja älyllä veljellisemmän maailman puolesta". Macronin mukaan hänen ajatuksensa ovat katolilaisten luona Ranskassa ja muualla maailmassa.

Britannian pääministeri Rishi Sunak sanoo olevansa surullinen saatuaan tiedon Benedictuksen kuolemasta.

– Hän oli suuri teologi, jonka vierailu Britanniaan vuonna 2010 oli historiallinen hetki sekä katolilaisille että muille ihmisille maassamme, Sunak tviittaa.

Anglikaanisen kirkon johtajan, Canterburyn arkkipiispan Justin Welbyn mukaan Benedictus oli "yksi aikansa suurimpia teologeja".

"Kertoo elämän rajallisuudesta"

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma sanoo, että suruviesti Benedictuksen kuolemasta kertoo elämän rajallisuudesta.

– Merkittävä hengellinen johtaja pääsi lepoon. Siunattu olkoon hänen muistonsa, Luoma kirjoittaa Twitterissä.

Luoma on liittänyt tviittiinsä virkkeen Luukkaan evankeliumista: "Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä, niin kuin olet luvannut."

Lisäksi Luoma jakoi tviitissään kuvan tapaamisestaan Benedictuksen kanssa Roomassa vuonna 2009.

Tuoreimmat aiheesta

Paavi