Miten saan sämpylöistä pehmeitä ja kuohkeita niin kuin tuoreet kaupan sämpylät? Käytänkö liikaa jauhoja?
t. Saara M.
Hei Saara!
Tässä muutamia hyviä ohjeita kuohkeisiin sämpylöihin.
- - Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu.
- - Kuivahiiva vaatii lämpimän, n. 45 asteisen taikinanesteen.
- - Löysähköstä taikinasta voit kokeilla ruukkusämpylöitä tai taikinan levittämistä uunipellille.
- - Säilytetyt jauhot kuivuvat, joten niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.
- - Hyvä kohotuspaikka sämpylöille on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai uunipelti altaan päälle, näin kohotus nopeutuu. Tai kokeile laittaa taikinakulho vedottomaan tilaan, kuten mikroaaltouuniin (uunia ei saa tällöin laittaa päälle!).
- - Maidottoman ja laktoosittoman sämpylätaikinan saat käyttämällä taikinanesteenä vettä ja kasvimargariinia.
Terveisin Arja
Kuohkeat sämpylät
- 5 dl maitoa, vettä tai piimää
- 50 g hiivaa
- 2 tl suolaa
- 1 rkl siirappia
- 50 g voita, margariinia tai öljyä
- n. 10 dl sämpyläjauhoseosta