Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kommentoi aiemmin iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa äitien ja lasten kotiuttamista Suomeen al-Holin leiriltä. Suomi kotiutti Syyrian al-Holin leiriltä kaksi suomalaisnaista ja kuusi lasta sunnuntaina.
Haavisto kiitti ensiksi virkamiehiä siitä, että kahden perheen kotiutus Suomeen toimi onnistuneesti.
Haavisto kertoi saaneensa tiedon perheiden palautuksesta Suomeen viime perjantaina, jolloin hän välitti tiedon hallituspuolueiden puheenjohtajille ja eduskunnan ulkoasianvaliokunnalle. Päätöksen palautuksesta teki ulkoministeriön erityisedustaja Jussi Tanner.
Lue lisää: Nyt puhuu virkamies, jonka päätöksestä al-Holin leirillä asuneet suomalaiset autettiin Suomeen – näin hän perustelee
Oppositio on arvostellut leirillä olleiden kotiuttamisen ajankohtaa ja väittänyt palautuksen tarkoituksenmukaisesti ajoittuneen juuri eduskunnan istuntotaukoa edeltäville päiville, jotta oppositio ei voisi haastaa hallitusta asiassa esimerkiksi kyselytunnilla. Tähän Haavisto kommentoi, ettei ole voinut vaikuttaa ajankohtaan. Haaviston mukaan palautuskeskusteluja käytiin jo viime keväästä asti.
Hänen tietojensa mukaan osa perheistä on pyrkinyt poistumaan leireiltä omin avuin Turkin kautta.
– Olemme onnellisessa tilanteessa, että yhdenkään lapsen henkeä ei ole menetetty. Itse tehdyt matkat ovat hyvin vaarallisia.
Mahdollisia turvallisuusuhkia seurataan tarkasti
Haavistolta kysyttiin leiriltä kotiutettavien osalta, millaisen turvallisuusuhan he muodotavat. Haaviston mukaan perheiden jääminen leirille, jossa olot ovat huonot eikä lapsille ole esimerkiksi koulua, olisi huono ratkaisu.
– He ovat kuitenkin suomen kansalaisia. Heidän hyvin pitkäaikainen oleskelu leirillä voisi muodostaa vakavan riskin Suomelle.
Haaviston mukaan leirillä pitkään olleet voisivat kokea katkeruutta siitä, että heitä ei ole Suomesta käsin autettu. Haavisto kertoo oppineensa rauhanvälitystyössä, että vaikka vanhemmat olisivat tehneet mitä tahansa, syytä ei tulisi vierittää seuraavalle sukupolvelle.
– Älä vihaa vihollisesi lapsia, Haavisto lausui.
Jo Suomeen tulleiden leiriläisten osalta turvallisuusuhkaa Haavisto kommentoi siten, että jossain vaiheessa leirille olleiden ajatukset ovat voineet radikalisoitua. Tämän takia on Haaviston mukaan erittäin tärkeää, että kotiutettujen tilannetta seurataan tarkasti.
– Meillä on sitä varten poliisi ja oikeuslaitos, ja jos tulevaisuudessa muodostuu joitain uhkia, niihin puututaan välittömästi.
Ulkoministeriö ei pysty järjestämään kotiutuslentoja
Haavisto otti esiin myös Britanniaan jumiin jääneiden suomalaisten tilanteen. Moni suomalainen ei tällä hetkellä pysty palaamaan Britanniasta Suomeen, sillä lennot Britanniasta Suomeen on keskeytetty.
Ulkoministerin mukaan ulkoministeriö ei pysty järjestämään kotiutuslentoja Britanniasta, koska lennot on kielletty. Hän ei myöskään suosittele etsimään muita reittejä takaisin Suomeen.
Lue myös: Traficomin ylijohtaja: On käyty keskustelua, järjestäisikö ulkoministeriö palautuslennon Britanniasta Suomeen
Lue myös: Ulkoministeriö toivoo kaupallisten lentojen jatkuvan vielä muutaman päivän ajan Britanniasta Suomeen: "Olisi toimivinta"
Haaviston mukaan ulkoministeriössä ollaan hyvin tietoisia, että Britanniaan suuntautuvan lentoliikenteen keskeytyminen on aiheuttanut monille matkustajille suurta huolta, mutta vallitsevassa tilanteessa täytyy terveysturvallisuus asettaa etusijalle.
Haavisto on huolissaan Britannian huoltovarmuudesta nyt syntyneessä tilanteessa erityisesti lääkkeiden ja suojavarusteiden osalta.