Pekka Haaviston nettikolumni: Työelämässä epätasa-arvo on totta – liian monen naisen urakehitys törmää työnantajan pelkoihin perhevapaista

LK Pekka Haavisto
Lehtikuva
Julkaistu 08.03.2019 13:14

MTV UUTISET – Pekka Haavisto

Naistenpäivänä on hyvä pysähtyä miettimään tasa-arvon tilaa. Naisten euro on edelleen vain 84 senttiä. Tasa-arvo ei etene, ellemme tee uusia ratkaisuja. Ehdotan, että Suomi vie eteenpäin palkkatasa-arvoa Islannin mallilla. Seuraavan hallituksen ohjelmaan on otettava myös perhevapaauudistus, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kirjoittaa nettikolumnissaan.

Tällä hallitus- ja eduskuntakaudella sukupuolten tasa-arvo ei ole edennyt. Monet kipeästi kaivatut uudistukset ovat jääneet tekemättä. Työelämässä epätasa-arvo on totta. Liian monen nuoren naisen työnhaku ja urakehitys törmää työnantajan pelkoihin perhevapaille jäämisestä.

Naisen euro on edelleen vain 84 senttiä. Työelämässä moni kohtaa lasikaton - yritysten keskijohdossa ja ylemmässä johdossa naiset ovat edelleen aliedustettuina.

Suomi pystyy parempaan. Tarvitsemme perhevapaauudistuksen, jotta naisten asema työmarkkinoilla paranee, eivätkä isät joudu selittelemään työpaikoilla sitä, että jäävät kotiin hoitamaan lastaan.

Meidän on tehtävä maailman tavallisin asia siitä, että pienten lasten vanhemmat ovat molemmat vuorollaan poissa työpaikalta. Jokainen perhe voi toki valita toisin, mutta työpaikoilla vallitsevaa kulttuuria voimme muuttaa korvamerkitsemällä osuuden ansiosidonnaisista perhevapaista molemmille vanhemmille.

Tarvitsemme myös tekoja tasa-arvoisen palkkauksen puolesta. Naisen euro on edelleen vähemmän kuin miehen. Osaavalle tekijälle kuuluu sama palkka samasta työstä sukupuolesta riippumatta.

Suomi voisi ottaa mallia Islannista

Islannin esimerkki palkkojen tasa-arvon edistämisessä on kiinnostava. Voisimme ottaa Suomessakin heiltä mallia. Tietyn kokoisille työpaikoille on lain mukaan pakollista luoda sertifioitu palkkausjärjestelmä, jolla tasa-arvoinen palkkataso ja työn vaativuus määritellään.

Työnantajien pitää käydä läpi työtehtävä ja palkkauksen perusteet. Ulkopuolinen taho tarkastaa kolmen vuoden välein, voidaanko yritykselle myöntää tasa-arvoisen palkkausjärjestelmän sertifikaatti.

Malli näyttäisi myös toimivan. Islannin tulli oli yksi ensimmäisistä työnantajista, missä malli otettiin käyttöön. Naisten palkat lähtivät välittömästi nousuun, kun epätasa-arvo tuli näkyväksi ja se oli pakko korjata. Tällaisia ratkaisuja tarvitaan, jotta samapalkkaisuus toteutuu. Itsestään naisten ja miesten väliset palkkauserot eivät katoa.

Toivon, että seuraava hallitus saa liikkeelle kunnianhimoisia uudistuksia tasa-arvon puolesta. Perhevapaauudistuksen ja samapalkkaisuuden lisäksi työelämän sukupuolittuneisuutta on purettava läpi koulupolun kannustamalla oppilaita tutustumaan ennakkoluulottomasti erilaisiin koulutus- ja uravaihtoehtoihin. Tulevaisuudessa ei saisi olla naisten töitä ja miesten töitä.

Tarvitsemme myös voimakkaampia toimia naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi. Turvakotipaikkoja on lisättävä viiteensataan. Siihen Suomi on Istanbulin sopimuksessa sitoutunut. Suostumuksesta on tehtävä raiskauslainsäädännön perusta. Asia onneksi etenee – kiitos Suostumus2018-kansalaisaloitetta ajaneiden kansalaisaktiivien.

Suomi on kulkenut tasa-arvossa pitkän tien. Valmiiksi tasa-arvo ei Suomessakaan ole kuitenkaan tullut. Tasa-arvossa on otettu ajoittain myös takapakkia. Tasa-arvoon kuuluu myös eri vähemmistöjen ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Suomi tarvitsee uuden translain.

Koulutus avain tulevaisuuden parempiin mahdollisuuksiin

Meidän on kannettava huolta myös naisten ja tyttöjen asemasta köyhimmissä maissa ja maailman kriisialueilla. Omasta kokemuksestamme tiedämme, että koulutus on avain oman elämän hallintaan ja tulevaisuuden parempiin mahdollisuuksiin. Suomen on myös kehitysyhteistyössään tehtävä entistä enemmän naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi.

Eduskuntavaalit ovat myös tasa-arvovaalit. Vaaleissa voi vaikuttaa siihen, että tulevalla eduskunta- ja hallituskaudella tasa-arvon edistäminen nytkähtää taas liikkeelle.

Tulevan hallituksen on oltava ohjelmaltaan ja kokoonpanoltaan tasa-arvon hallitus. Sen on kaikessa päätöksenteossaan otettava vakavasti myös sukupuolivaikutusten arviointi.

Suomella on hieno historia tasa-arvon mallimaana. Rakennetaan Suomesta myös tulevaisuuden tasa-arvon mallimaa!

Tuoreimmat aiheesta

Mielipiteet