Pekka Pouta povaa pimeyttä: Ensi viikon sää on "aika kovaa settiä"

Ennätyslämpimän syyskuun jälkeen ensi viikko voi tuntua monen mielestä aika "kovalta setiltä", sanoo MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

– Ei ole enää kesää jäljellä, toteaa meteorologi Pekka Pouta.

Keskilämpötilat tipahtavat alle 10 asteen viikonloppuna laajasti Suomessa, eteläisessä Suomessa käännettä kylmempään nähdään ensi viikon alussa. Lämpötilat laskevat erityisesti alkuviikon sateiden aikana etelässä ja maan keskiosassa.

Syksyn pimeys tulee

Vielä tämän viikon lauantaina voidaan kokea 15 asteen lämpötiloja etelässä, mutta sen jälkeen maksimilämpötilat jäävät keskimäärin 10 asteeseen sateessa. 

Syksy alkaa termisen määritelmän mukaan silloin, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin +10 asteen alapuolelle. Pouta sanoo, että tämä tilanne on käsillä nyt tai viimeistään ensi viikon alussa koko Suomessa.

– Tämä on aika iso muutos. Perjantaina etelässä voidaan mennä vielä 20 asteeseen, mutta ensi viikon alussa eteläänkin tulee sadetta ja noin 10 astetta. Silloin saattaa ihmiset olla sitä mieltä, että syksyn pimeys on laskeutunut meidän yllemme, Pouta sanoo.

Pieni mahdollisuus, että Lapin tuntureille tulee ensi viikolla nopeasti ohimeneviä räntä- ja lumisateita.

– Ei mistään lumipeitteestä voi kuitenkaan puhua, Pouta sanoo.

Yöt kuitenkin kylmenevät kovaa vauhtia, ja ensi viikolla öisin voi olla Lapissa jo pakkasta 5–10 astetta.

"Aika kovaa settiä"

Lämpötilan muutoksen lisäksi ensi viikko on selvästi keskimääräistä sateisempi, varsinkin maan etelä- ja keskiosissa. Ensi viikon muutos lämpötilaan ja sademäärään voi tulla järkytyksenä keskimääräistä lämpimämpään syyskuuhun tottuneille, Pouta arvelee.

Lapissa sää on ensi viikolla kohtalaisen kuivaa ja päivisin lämpötila käy vielä plusasteissa.

– Kun yhdistetään se, että lämpötila palaa niin sanotusti normaaliin näistä ennätyslämpötiloista ja siihen yhdistetään nämä sateet, niin kyllähän se on aika kovaa settiä, Pouta sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat