Pelastivatko nämä neljä sotilasta Suomen rauhanneuvottelut jatkosodassa?

Neljä sotilasta huomasi venäläisten hyökkäyksen loppumisen jatkosodassa. Heitä ei ensin uskottu. Kuvituskuva.Timo Toivanen/Lehtikuva
Julkaistu 01.10.2012 11:30(Päivitetty 01.10.2012 12:31)

Suomen rauhanneuvottelut jatkosodassa olisivat ehkä olleet paljon heikommilla kantimilla ilman neljää urheaa sotilasta, jotka piileksivät vihollislinjojen takana.

Kun venäläiset aloittivat Karjalan kannaksen valtaamisen jatkosodassa vuonna 1944 ja suomalaissotilaat vetäytyivät, neljä sotilasta seurasi metsäkätköstään hyökkäävien joukkojen ohimarssia.

Ylikersantti Urpo Lempiäinen, kersantti Muisto Lassila, alikersantti Olavi Hietanen ja sotamies Erkki Haltsonen olivat kaukopartiomiehiä. Kaukopartiomiehet olivat Suomen jatkosodan erikoisuus. Heidän tehtävänsä oli liikkua tiedustelutehtävissä vihollisen puolella.

– Sellaisia kaukopartioita, jotka jäivät piiloon linjojen taakse venäläisten mennessä ohi, kutsuttiin Matti-partioiksi. Nelikon muodostaman partion nimi oli Matti 7.

– Miehet jäivät piiloon lähelle "kätköhautoja". Niissä oli ruokaa ja ammuksia sen verran, että he pystyivät pysyttelemään linjojen takana pitkäänkin ilman ilmatäydennystä ja lähettämään tietoa venäläisten tavaran kuljetuksista rintamalle.

Kuvituskuva.

Hyökkäyksen loppumista ei uskottu

Nelikko jäi kätköönsä kesäkuun alussa vuonna 1944. Hermoja raastavat päivät vierivät, kunnes he näkivät jotain outoa: Viipurin suunnasta alkoi tulla junan vaunuja täynnä aseita ja tykkejä.

– Päämaja ei uskonut Matti 7:n ilmoitusta. Sehän olisi tarkoittanut sitä, että Neuvostoliitto oli lopettanut hyökkäyksen, Sirén kertoo.

Partio hermostui kunnolla ja lähetti päämajaan uuden tiedotuksen.

– Sen viesti oli, että "uskokaa nyt. Junat menevät tyhjinä rintamalle ja palaavat takaisin täynnä aseita ja miehiä".

Rauhanneuvotteluihin paremmat kortit

– Toisen ilmoituksen jälkeen Mannerheim ymmärsi, että eivät nämä pojat turhaan tällaisia kerro – venäläisillä on näköjään kiire Berliinin valloitukseen.

– Partion sinnikkyyden ansiosta rauhanneuvottelijat saivat siis tietää, että Neuvostoliitto oli luopunut yrityksistään valloittaa Suomi. Suomen ei tarvinnutkaan saman tien antautua, ja neuvotteluissa pystyttiin pelaamaan paremmilla korteilla, Sirén selittää.

Miesten tehtävä Kannaksella kesti kaikkiaan 51 vuorokautta.

– He palasivat kotiin elokuun neljännen päivän yönä kello 01.20 uimalla Vuoksen yli rantaan.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox.com

Tuoreimmat aiheesta

Studio55