Peliriippuvuus herättää aika ajoin keskustelua. Etenkin lasten liikapelaaminen saattaa aiheuttaa huolta vanhemmissa.
WHO listasikin viime keväänä peliriippuvuuden sairaudeksi. Kahden vuoden kuluttua peliriippuvuus tulee virallisen tautiluokituksen piiriin Suomessa.
Pelialan yritysten edunvalvojan Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen painottaa, että peliriippuvuus ei ole alan etu. Hänen mukaansa pelit ovat viihdettä, ja ne on tarkoitettu antamaan ihmisille onnistumisen elämyksiä.
– Kun riippuvuus muodostuu, siinä vaiheessa sillä voi olla taloudellisia seurauksia peliyhtiöille. Mikään peliyhtiö ei halua sitä bad williä, joka syntyy siitä jos katsotaan, että heidän pelinsä on sellainen, että se houkuttelee riippuvuuteen.
Lue myös: Joka kymmenes nuori kärsii ongelmapelaamiseen liittyvistä oireista – peliriippuvuus luokitellaan Suomessa virallisesti sairaudeksi vuonna 2020
Ikärajaa valvotaan
Peliala ottaa huomioon ihmisten huolen peliriippuvuudesta muun muassa siten, että kaikki viranomaissääntely huomioidaan kaikista näkökulmista, myöskin lastensuojelunäkökulmasta. Tällainen on esimerkiksi ikärajan valvonta.
Pelialan keskiössä toimiva Koopee Hiltunen on itsekin isä. Hänen mielestään lasten pelaamiseen ei tarvitse puuttua, jos se ei aiheuta ongelmia.
– Olennainen asia on selvittää, minkälaisia pelejä lapset pelaavat ja kenen kanssa he pelaavat. Toistaiseksi ei ole tullut ongelmia liiallisen pelaamisen kanssa.
Hiltusen mukaan on vaikea laittaa aikarajaa sille, mikä pelaamisessa on liikaa.
– Se riippuu vähän pelistä ja pelityypistä. Jotkut pelit ovat sellaisia, että niitä pelataan hyvin lyhyissä sessioissa, joidenkin matsit saattavat kestää useita tunteja.