Perhe sai vakuutettua poikansa olemaan liittymättä Isisiin – pitkä vankilatuomio uhkaa silti

ISIS
Kuvituskuva.MTV Uutiset
Julkaistu 07.09.2015 22:05
Toimittajan kuva

Jelena Leppänen

jelena.leppanen@mtv.fi

JLeppanen1

Washington Post kertoo laajassa artikkelissa 19-vuotiaasta Asher Abid Khanista, joka meinasi liittyä äärijärjestö Isisiin mutta päätti toisin. Khan saattaa silti joutua 30 vuodeksi vankilaan, sillä Yhdysvalloissa hän on potentiaalinen uhka.

Asher Abid Khan oli Ataturkin lentokentällä Istanbulissa ja mietti, mitä tekisi. Jatkaako matkaa Syyriaan, missä hänen oli määrä liittyä äärijärjestö Isisiin vai palata kotiin Teksasiin, missä hänen lukuisia viestejä lähettänyt perheensä odotti huolestuneena Khanin päättävän toisin.

Khan otti puhelimen käteensä ja soitti isälleen haluavansa tulla kotiin.

Muutaman tunnin päästä Khan nousi koneeseen ja lensi kotiinsa Houstoniin. Hän ei ollut poistunut lentokentältä saavuttuaan Turkkiin.

15 kuukautta myöhemmin, tämän vuoden toukokuussa, FBI asetti Khanin syytteeseen salaliitosta ja yrityksestä tukea Isisiä. Kalifaatin elämän hylännyttä Khania voi odottaa 30 vuoden vankilatuomio.

"Harhaanjohdettu ja naiivi teini"

Khanin asianajaja ja perhe ovat vedonneet siihen, että tämä oli Isisiä harkitessaan harhaanjohdettu ja naiivi teini.

Ennen kuin Khan lensi Turkkiin, hän oli puhunut ystävänsä kanssa Facebookissa ja kertonut haluavansa kuolla marttyyrina.

Asianajaja Thomas Bergin mukaan Khan kuitenkin perui päätöksensä ja on paluunsa jälkeen ollut kaidalla polulla.

– Hän tuli kotiin ja teki oikein. Jos hallitus olisi fiksu, se käyttäisi tätä tilannetta hyödykseen. Asiakkaani voisi käydä moskeijoissa ja kertoa pelastumisestaan, Berg sanoi Washington Postille.

Berg ei antanut toimittajan tavata asiakastaan.

"Jos hallitus olisi fiksu, se käyttäisi tätä tilannetta hyödykseen. Asiakkaani voisi käydä moskeijoissa ja kertoa pelastumisestaan."

Ongelmallinen tilanne

Khanin tapaus on ongelmallinen Yhdysvalloissa, jossa ei olla varmoja, onko nuori mies vielä uhka. 

Sen jälkeen, kun Yhdysvallat määritteli Isisin terroristijärjestöksi vuonna 2014, FBI on tehnyt melkein viikoittain pidätyksiä liittyen järjestöyhteyksiin. Iso osa pidätetyistä on nuoria, internetmaailmassa radikalisoituneita ihmisiä.

Washington Postin haastattelemat viranomaiset kertoivat, että viranomaset ja perheet ovat tehneet monissa tapauksissa yhteistyötä estääkseen nuorten radikalisoitumisen.

Tässä tapauksessa viranomaiset kertoivat olevansa huolestuneita, että Khan ei ole Yhdysvaltoihin paluunsa jälkeen luopunut täysin äärinäkemyksistä.

Radikalisoitumisen alku

Asher Abid Khanin vanhemmat tulivat Yhdysvaltoihin Pakistanista noin 20 vuotta sitten. Vanhemmat työskentelivät bensa-asemalla, pizzeriassa ja ostoskeskuksessa elättääkseen neljä poikaansa, jotka kävivät koulua. Perhe rukoili isossa, alueen noin 400 000 muslimin suosimassa moskeijassa.

Valmistumassa oleva Khan kävi myös moskeijassa. Hänen ystäväpiiriinsä kuului Sixto Ramiro Garcia, meksikolainen, joka oli kääntynyt muslimiksi. Garcia käytti itsestään nimeä Abdullah Ali.

Oikeusmateriaalin mukaan Khan ja Garcia alkoivat katsoa radikaaleja videoita netissä. Garcia esiintyi Instagram-kuvassa kädessään musta lippu, josta tuli myöhemmin Isisin symboli.

Khan etääntyi perheestään, ja kieltäytyi vastoin vanhempiensa tahtoa tekemään liiketoimintaa, jossa myytiin alkoholia. Khan alkoi myös vaatia, että naiset kulkisivat peittävissä vaatteissa.

Lokakuussa 2013 Khan muutti Australiaan enonsa luokse. Khan alkoi opiskella Sydneyssä kasvatusta ja työskenteli elintarvikekioskissa. Hän liittyi myös Hizb ut-Tahririin, kansainväliseen poliittiseen järjestöön, jonka tavoitteena on perustaa islamilainen kalifaatti.

Oikeustietojen mukaan Khan alkoi tutkia mahdollisuuksia matkustaa Syyriaan ja mm. viestitteli Isis-taistelijoita tuntevan nuoren kanssa. Khan koki, että hänen ”veljiään ja siskojaan raiskattiin, kidutettiin ja tapettiin Syyriassa”.

Perhe valehteli saadakseen kotiin

Tammikuussa 2014 Khan otti yhteyttä meksikolaiseen kaveriinsa Garciaan ja kertoi halustaan matkustaa Syyriaan. Khanin koulukaveri Yhdysvalloissa pyysi miestä ”odottamaan pari vuotta, jos ajatukset muuttuisivat”.

Khan kuitenkin lensi noin kuukauden päästä Malesiaan ja sieltä Turkkiin. Garcia lensi Houstonissa Lontooseen, ja kaksikon oli määrä tavata Turkissa ennen menemistä Syyriaan.

Kun Khan pääsi Kuala Lumpuriin, hänen vanhempansa tiesivät jo hänen aikeistaan. Säikähtänyt perhe lähetti Khanille viestin, että hänen äitinsä oli joutunut sairaalaan. He toivoivat, että valhe muuttaisi hänen mielensä.

Khan jatkoi Turkkiin, muttei koskaan tavannut Garciaa. Khan kertoi myöhemmin vanhemmilleen, ettei koskaan uskonutkaan äitinsä olleen sairas.

"Se on kuin pelaisi venäläistä rulettia. Jos arvaa väärin, joutuu ongelmiin."

FBI alkoi tutkia

Houstonissa Khan on käynyt yliopiston kursseilla ja työskennellyt pizzalähettinä. Hänen ystävänsä mukaan nuori mies oli muuttunut parempaan suuntaan.

Khan jatkoi kuitenkin Syyriaan saapuneen Garcian seuraamista Facebookissa. Garcia lähetti Khanille kuvia itsestään, muun muassa pitelemässä AK-47 -rynnäkkökivääriä.

– Tämä on kultani. Sinäkin voit saada tällaisen, jos haluat, Garcia viestitti Khanille.

Elokuussa 2014 Khan varoitti ystäväänsä: ”varmista, että he tekevät kaiken islamin mukaan, etteivät he tapa viattomia ihmisiä ja muuta vastaavaa”.

Garcian poissaolo huomattiin myös tämän lähipiirissä. Sukulaiset ottivat yhteyttä FBI:hin, joka aloitti tapauksen tutkinnan. 

Lokakuussa 2014 FBI sai selville Khanin yhteyden Garciaan. Uutta viisumia Australiaan hakenut Khan asetettiin tarkkailuun ja FBI epäili tämän suunnittelevan paluuta Syyriaan. Garcian uskottiin kuolleen, sillä joku oli lähettänyt miehen Facebook-tililtä viestin, että Garcia oli kuollut marttyyrinä.

"Venäläistä rulettia"

Khan pidätettiin kotonaan tämän vuoden toukokuussa.

Viranomaisten mukaan he ovat huolestuneita, että Khan voisi joku päivä päättää tappaa jonkun.

– Emme tiedä, mitä hän tekee kolmen vuoden päästä. Annamme tuomioistuinten päättää, mitä tulisi tehdä, nimettömänä pysyvä viranomainen totesi Washington Postille.

– Se on kuin pelaisi venäläistä rulettia. Jos arvaa väärin, joutuu ongelmiin, terrorismin vastaisiin operaatioihin osallistunut entinen erikoisagentti Andrew Arena sanoi.

– Mutta tämä ongelma ei toisaalta katoa pidätyksillä.

Tuoreimmat aiheesta

Isis