Jo 40 rekisteröityä paria on hyödyntänyt perheen sisäistä adoptio-oikeutta Helsingissä. Suurin osa hakemuksista tuli jo ennen uuden adoptiolain voimaantuloa kesällä ja alkusyksystä.
- Näistä perheistä useat ovat varmasti jo saaneetkin päätöksen käräjäoikeudelta. Nyt hakemuksia tulee tipoittain, kertoo Helsingin kaupungin johtava sosiaalityöntekijä Aulikki Haimi-Kaikkonen.
Rekisteröityjen parien perheen sisäisen adoption mahdollisti syyskuun alussa voimaan tullut lainmuutos.
Kaikki adoption hakijat ovat tähän mennessä olleet naispareja. Haimi-Kaikkosen mukaan yhdessäkään tapauksessa ei ole ilmennyt mitään seikkoja, jotka olisivat adoption puoltamista vastaan.
- Tähänastisissa tapauksissa isät ovat olleet anonyymeja siemennesteen luovuttajia tai isyyttä ei ole virallisesti tunnustettu, hän kertoo.
Vain kaksi vanhempaa sallittu
Lain mukaan lapsella voi olla vain kaksi vanhempaa, joten myös rekisteröidyssä parisuhteessa uusi vanhempi syrjäyttää toisen vanhemman.
- Jos esimerkiksi naisparin perheessä tehdään perheen sisäinen adoptio, adoptioäiti tulee lapsen biologisen isän tilalle vanhemmaksi. Biologinen isä ei enää ole lapsen vanhempi, tarkentaa lainsäädäntöneuvos Tuomo Antila.
Haimi-Kaikkosen mukaan vastasyntyneelle lapselle voi hakea adoptiota kahdeksan viikkoa synnytyksen jälkeen.
- Laissa katsotaan, että äidin on hyvä toipua synnytyksestä ennen kuin hän antaa suostumuksensa adoptioon, oli kyse sitten lapsesta luopumisesta tai perheen sisäisestä adoptiosta, hän kertoo.
Oikeus myös eronneilla pareilla
Sisäinen adoptio on mahdollista myös niillä vanhemmilla, jotka ovat eronneet rekisteröidystä suhteesta ennen uuden lain voimaantuloa. Heillä on vuoden 2012 syyskuuhun asti aikaa hakea adoptio-oikeutta, jos ovat osallistuneet lapsen huoltamiseen ja kasvattamiseen.
- Tällä halutaan turvata molempien huoltajien tapaamisoikeudet lapseen eron jälkeenkin. Tämä on myös lapsen etu, Haimi-Kaikkonen tarkentaa.
Kyse ei ole jatkuvasta käytännössä, vaan lakiin kirjatusta siirtymäajasta, joka ei koske enää syyskuun 2009 jälkeen voimaan tulleita eroja. Näissä adoptio täytyy olla käsitelty ennen kuin ero astuu voimaan.
(MTV3 - STT)