Pertti Salolainen oli ensimmäinen länsimaalainen ministeri Kiinassa Tiananmenin verilöylyn jälkeen ja joutui kohun keskelle – "Presidentti Koivisto ei puolustanut millään tavalla"

4:05imgMTV Uutiset Live: Ministeri Pertti Salolainen joutui kohun keskelle vierailtuaan Kiinassa Tiananmenin verilöylyn jälkeen – "Presidentti Koivisto ei puolustanut millään tavalla"
Julkaistu 04.06.2019 14:42

Sanna Pekkonen

sanna.pekkonen@mtv.fi

Jopa tuhannet ihmiset kuolivat 30 vuotta sitten Kiinassa Taivaallisen rauhan aukion verilöylyssä, kun mielenosoittajat ja Kiinan armeija ottivat yhteen. Viisi kuukautta myöhemmin Kiinaan matkasi ministeri Pertti Salolainen ensimmäisenä länsimaalaisena ministerinä maailmaa järkyttäneiden tapahtumien jälkeen.

Pitkän linjan kokoomuspoliitikko Salolainen toimi vuonna 1989 ulkomaankauppaministerinä.

MTV Uutiset Livessä vieraillut Salolainen kertoo, että Suomessa suunniteltiin samoihin aikoihin metsäteollisuuden vienninedistämismatkaa Kiinaan. Salolainen oli myös lähdössä mukaan vierailulle.

– Sitä oli valmisteltu jo pari vuotta, hän sanoo.

Aiheutti Suomessa kiivaan pohdinnan

Suunnitelmiin tuli mutkia, kun Tiananmenin aukion mielenosoitukset kärjistyivät Kiinassa.

Etenkin opiskelijat olivat jo parin kuukauden ajan vaatineet maahan demokratiaa, lehdistönvapautta ja korruption loppua. Kesäkuun 4. päivänä 1989 kansan vapautusarmeijan panssarivaunut jyräsivät aukiolle, ja armeija avasi tulen kohti aukiolla olevia ja sille pyrkiviä ihmisiä.

Tapahtumat käynnistivät Salolaisen mukaan Suomessa kiivaan pohdinnan.

– Koko investointi ja valmistelut olisivat menneet hukkaan, ja se olisi ollut erittäin suuri tappio, jos vierailu olisi jätetty tekemättä, Salolainen kuvailee.

– Presidentti Mauno Koivoston ja hallituksen yhteispäätöksellä sovittiin, että minä lähden sinne.

Ministerillä sai tehtävän

Salolainen kertoo lähteneensä matkaan utealiaana. Kiinassa Salolainen toivotettiin tervetulleeksi kuin valtionpäämies, ja hänelle heltisi kutsu Kiellettyyn tapaamaan pääministeri Li Pengiä.

Pääministerin kanssa Salolainen keskusteli suomalaisten vienninedistämismahdollisuuksista, mutta hänellä oli myös erityinen tehtävä.

– Sovimme hallituksen kokouksen yhteydessä, että otan esiin myös ihmisoikeusasioita, Salolainen sanoo.

Salolainen kertoo noudattaneensa ohjeistusta tapaamisen aikana.

– Kyllä keskustelun ilmapiiri siitä aika paljon jäykistyi, eikä se varmasti pidentänyt vierailuani Kielletyssä kaupungissa, hän toteaa.

Suunnitellut kauppaseminaarit saatiin kuitenkin pidettyä Kiinassa onnistuneesti, ja kauppa Suomen ja Kiinan välillä vilkastui pian.

"Suuri pettymys"

Kun Salolainen palasi Suomeen, häntä vastassa Helsinki-Vantaalla oli "kameroiden armeija", kuten hän itse kuvailee tilannetta.

– Minä olin tietysti valtakunnan syntisäkki, ihmisoikeuksien polkija ja hirvittävä ihminen, Salolainen sanoo.

Vaikka päätös Kiinaan lähdöstä oli tehty hallituksen ja presidentin kanssa, Salolainen kertoo jääneensä yksin vastaamaan päätöksestä.

– Minulle suuri pettymys oli, että sen paremmin presidentti Koivisto kuin pääministerikään eivät puolustaneet minua millään tavalla missään yhteydessä. Sain kantaa syntitaakan itsekseni, Salolainen sanoo.

Pääministerinä toimi tuolloin Harri Holkeri. Salolainen kertoo keskustelleensa asiasta Koiviston ja Holkerin kanssa.

– Kun muutaman vuoden kuluttua Suomen ja Kiinan välinen kauppa moninkertaistui, sanoin leikilläni, että otan siitä sitten kaiken kunnian.

Katso koko MTV Uutiset Liven keskustelu alta:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kiina