Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja, emeritus Pertti Torstila kertoo Studio55.fi-lähetyksessä, että pakolaiskeskustelun kohdalla asennepiiri on kääntynyt vinoksi.
Pertti Torstilan mukaan meidän tulisi kuulla maahanmuuttajien kanssa työskentelevien sekä maahan tulevien ihmisten tarinoita siitä, mitä pakolaisuus loppujen lopuksi on – mistä se on syntynyt, mitä se merkitsee ja kuinka sitä hoidetaan.
Torstila on yllättynyt pakolaiskysymyksestä ja haluaisikin muuttaa yleistä ilmapiiriä maahanmuuttoa kohtaan.
– Roolissani pitkän linjan diplomaattina ja kriisejä paljon maailmalla nähneenä, haluaisin kääntää ajattelua siihen suuntaan, että myös maahantulijat, jotka pakolaisstatuksen saavatkin, nähtäisiin voimavarana, eikä pelkästään rasitteena ja taakkana, Torstila kertoo.
Torstila ei näe ongelmaa maahanmuuttajien ja pakolaisten määrässä.
– Kun ajatellaan, että Saksassa on 800 000 turvapaikanhakijaa, niin kyllähän me nyt 10 000 hoidetaan ja toinenkin samanmoinen.
Eiliseen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kommenttiin Suomen edusta Torstilalla on selvä näkemys.
– Kuten presidentti sanoi, jokaisen valtion ensisijainen ja väistämätön vastuu on huolehtia oman maan eduista ja kunnosta. Tämä ei tarkoita sitä, että ollaan itsekkäitä. Maailmanmeno on sellaista, että jos meillä ei ole asiat kunnossa, niin emme pysty hoitamaan isompia rooleja maailmallakaan.
Kriisien hoitamiseen lääkkeet löytyvät Torstilan mukaan kriisien tasolta.
– Pakolaisethan eivät tänne tule, jollei heillä ole tuli takanaan ja pelko omasta turvallisuudesta, hengestään tai perheestään. Kriisit on pysäytettävä ja niihin pitäisi löytää rauhanomaisia ratkaisuja. Ei kriisejä pommeilla ratkaista, Torstila huomauttaa.
Mitkä olivat Pertti Torstilan uran huippuhetkiä? Katso koko lähetys.