Perusopetus palaa kodeista kouluihin – "Yritämme parantaa koululaisten hyvinvointia"

1:40img
Julkaistu 08.05.2020 13:01
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Perusopetus lopettaa etäkoulun ja siirtyy lähiopetukseen 14.5. alkaen. Vaikka kunnilla opetuksen järjestäjinä on päätösvaltaa opetuksen järjestämisessä, perusopetuslaki ohjaa silti tiukasti opetusta. Kunnat eivät voi jatkaa etäopetusta, vaan lähiopetukseen on siirryttävä. 

Harkintaa etäopetuksen ja lähiopetuksen välillä ei voi tehdä, sillä perusopetuslaki on yksiselitteinen. Se ei tunne etäopetusta. Etäopetus perustui poikkeustilan vuoksi sovellettuun valmiuslakiin ja sen poikkeamisasetuksiin.

Nyt kun valmiuslain käytöstä luovutaan, menee samalla myös mahdollisuus etäopetukseen perusopetuksessa. Sen sijaan ammattioppilaitoksissa ja lukioissa etäopetusta voidaan jatkaa.

Väljyyttä etsitään 

Kuntien liikkumavara ja päätösvalta koskee lähinnä käytännön järjestelyjä kuten tilaratkaisuja ja lukujärjestystä eli ajan käyttöä.

– Me olemme selvitelleet voivatko alueen muut toimijat kuten päiväkodit, lukiot ja nuorisotoimi tarjota meille tiloja, kertoo helsinkiläisen Aurinkolahden peruskoulun rehtori Leena Sipponen.

Toisen asteen opetusta voidaan jatkaa etänä, mikä tarkoittaa sitä, että lukioilta ja ammattioppilaitoksilta saattaa liietä tilaa perusopetuksen tarpeisiin. 

Opetushallitus on toimittanut ohjeet kouluille. Ohjeistus antaa lähinnä vinkkejä, mutta vaatimus on selvä: lähikontaktit on minimoitava.

Kuntaliitossa on täysi luottamus sivistystoimen kykyyn ratkaista hygieniavaatimusten luomat ongelmat. 

– Kunnat ja koulut ovat erilaisia, eikä tarkkoja ohjeita voida antaa ylhäältä, mutta nämä kysymykset osataan ratkaista kunnissa, sanoo Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta.

Päivärinta muistuttaa, että etäopetuksen jatkaminen ei ole lain mukaan mahdollista, koska perusopetuslaki ei sellaista vaihtoehtoa tunne. 

– Nyt toteutettu etäopetus oli mahdollista poikkeamisasetuksien varassa, sanoo Päivärinta.

Etäopetuksen jatkamisesta puhuminen on lain valossa turhaa haaveilua.

Viimeiset viikot hyvinvointiin

Kevätlukukauden viimeisten viikkojen saavutukset ovat luultavimmin sosiaalisia kuin pedagogisia.

– Viimeisinä kahtena viikkona keskustelemme paljon, yritämme parantaa oppilaiden hyvinvointia ja uskon, että oppilaatkin näkevät mielellään toisiaan, sanoo rehtori Sipponen.

–En usko suuriin opetuksellisiin läpimurtoihin, naurahtaa rehtori.

Koululaiset ovat samaa mieltä.

–Kyllä on kiva nähdä meidän luokkaa vielä, kun ollaan viimeistä vuotta yhdessä, sanoo Siina Kämäräinen Puistopolun peruskoulusta.

– Minustakin on kiva palata kouluun, vahvistaa Annika Konttinen. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa