Perussuomalaisten sääntömuutosesityksestä käydään kiivasta puolueen sisäistä keskustelua.
Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja varapuheenjohtaja Jussi Niinistö eivät näe ongelmaa puolueen sääntömuutosesityksessä. Puolueen kansanedustajat Mika Niikko ja Tom Packalén kuvailivat STT:lle sitä kabinettivallankaappaukseksi.
– Kyllä tässä on sellaisen kabinettivallankaappauksen piirteitä. Ei se kauhean demokraattiselta kuulosta, Packalén sanoo.
Niikon ja Packalénin mukaan esimerkiksi ministerivalinnoissa valta ei enää olisi puolueen puheenjohtajalla vaan painottuisi puoluehallitukselle.
– Hämmentävää, kun Niikko viimeksi kritisoi, kun puoluehallitus teki yksin ministeripäätöksen ja eduskuntaryhmältä ei kysytty, Slunga-Poutsalo sanoo.
Slunga-Poutsalon mukaan eduskuntaryhmä ja puoluehallitus tekisivät muutoksen jälkeen yhdessä ministerivalinnat, kun tähän asti puoluehallitus on päättänyt. Niikon ja Packalénin mukaan ministereistä on tähän asti päättänyt puheenjohtaja Timo Soini.
Sääntömuutoksilla puoluehallituksen valtaa lisättäisiin merkittävästi. Lisäksi puoluehallituksen jäsenmäärää kasvatettaisiin 13:sta 21:een. Siten sen suhteellinen valta olisi suuri etenkin, jos eduskuntaryhmä tulevina vaalikausina kutistuisi nykyisestä. Niikon ja Packalénin mukaan ministereistä päättäisi käytännössä tuolloin puoluehallitus.
Jyväskylän puoluekokoukseen saapunut Soini ei halunnut kommentoida asiaa.
Muutos voisi auttaa Soinia
Vallan keskittäminen puoluehallitukselle voisi hyödyttää viikonlopun puheenjohtajavaihdoksen jälkeen väistyvää puheenjohtaja Soinia. Hän voisi sääntömuutoksen turvin mahdollisesti pitää ulkoministerin paikkansa, vaikka uusi puoluejohto ei häntä tukisi.
– Kyllä tällaisiakin epäilyjä olen kuullut esitettävän, Packalén sanoo.
Niikko arvelee, että sääntömuutosta on valmisteltu puoluetoimistossa ja ajettu sitten puoluehallituksessa läpi. Jussi Niinistö kiistää, että sääntömuutos liittyisi Soinin paikkaan ulkoministerinä.
– Sellaista siinä ei ole takana, ei ole tullut mieleenkään sellaista, Niinistö sanoo.
Edustajien mukaan sääntömuutosta on valmisteltu salassa: suurin osa eduskuntaryhmästä sai siitä tiedon vasta tällä viikolla. Asia on Niikon mukaan herättänyt laajalti tyrmistystä eduskuntaryhmässä.
Uudet säännöt on tarkoitus hyväksyä puoluekokouksessa Jyväskylässä sunnuntaina.
– Jään mielenkiinnolla odottamaan, hyväksyykö perussuomalainen kansanliike tällaisen muutoksen, joka vie heidän päätösvaltansa yhteen kabinettiin, Niikko sanoo.
Niikko itse todennäköisesti esittää sääntöjä uudelleen valmisteltavaksi.
– Minulla ei ole tähän intohimoja. Porukka hyväksyy säännöt, tai ne menevät uuteen valmisteluun, jolloin odotetaan kaksi vuotta, Slunga-Poutsalo viittaa seuraavaan puoluekokoukseen.