Suurin osa MTV Uutisten tavoittamista perussuomalaisten piirijohtajista tukee istuvaa puheenjohtajistoa, mutta myös Uusi vaihtoehto -ryhmää ymmärtäviä löytyy. Harva uskoo, että paikallistasolla nähdään samanlaista jakautumista kuin eduskunnassa.
Yllätys, hämmästys ja pettymys olivat monen perussuomalaisten piirijohtajan päällimmäisiä tuntoja eduskuntaryhmän hajoamisesta.
– Yllätyksenähän se tuli. Jos joku olisi eilen aamulla kysynyt, olisin vastannut, ettei se hajoa, Kainuun piirin puheenjohtaja Pertti Ahlqvist kertoo.
Ahlqvist vakuuttaa, että hänen piirinsä paikallisyhdistykset tukevat puolueen uutta puheenjohtajistoa.
– Kyllä täällä ollaan sen takana, mitä Jyväskylässä on sovittu. Ne olivat demokraattiset puheenjohtajavaalit ja siihen me tyydymme, Ahlqvist sanoo.
Pettyneisiin kuuluu myös Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Marko Koskinen, joka painottaa puheenjohtajavaalin tuloksen kunnioittamista.
– Ilmeisesti henkilökohtainen hillotolppa oli joillekin tärkeämpi kuin puolueen etu. Joillakin tuntuu olevan se käsitys, että kun demokratiassa sattuu itselle mieluisa tulos, niin vain silloin demokratia on hyvä, Koskinen sanoo.
Myös Helsingin piirin puheenjohtaja Markku Saarikangas kertoo ryhmän hajoamisen olleen suuri pettymys.
– Puolueen yksi hienoimmista arvoista on suora demokratia. Nyt sitä pitkästä aikaa käytettiin laajemminkin, kun äänestettiin myös puheenjohtajasta. Harmi että se päättyi tällaiseen, että hävinnyt osapuoli ei hyväksynyt demokratiaa, Saarikangas kommentoi.
Saarikankaan mukaan suuri osa Helsingin perussuomalaisista oli jo ennen puoluekokousta Halla-ahon kannattajia, joten hän ei usko eduskuntaryhmän hajoamisen synnyttävän piirin sisällä suurta jakolinjaa.
Suurin osa piirien puheenjohtajista ei pidä valtuustoryhmien jakautumista todennäköisenä yksittäisiä kunnanvaltuutettuja lukuun ottamatta. Kunnanvaltuustoissa istuvat Uusi vaihtoehto -ryhmän kansanedustajat aiotaan erottaa perussuomalaisten ryhmistä.
"Ääriainekset ovat käynnistäneet erottamiseni"
Lapin piirin puheenjohtaja Matti Torvinen kuuluu Uusi vaihtoehto -ryhmän perustajien ymmärtäjiin.
– He ovat joutuneet tekemään ratkaisun todella miettien sen seurauksia, ja niin kuin Simon Elo sanoi, he ovat asettaneet oman poliittisen tulevaisuutensa vaakalaudalle. Ymmärrän oikein hyvin heidän toimenpiteitään ja mitä he on tehneet, Torvinen kertoo.
Hän sanoo, että moni Lapin perussuomalainen on pettynyt puoluekokouksen valitsemaan puheenjohtajistoon. Hän onkin MTV:n tavoittamista piirjohtajista ainoa, joka uskoo perussuomalaisten laajaan jakautumiseen myös paikallistasolla.
– Monella on juuri se sama lähtökohta kuin eduskuntaryhmällä. Eli yhden nuivan valinnan olisi kestänyt, mutta kun he kaappasivat koko puoluejohdon, se muutti tilannetta.
Torvinen uskoo oman paikkansa puheenjohtaja olevan uhattuna. Tämän takana ovat hänen mukaansa samat voimat, jotka puoluekokouksessa valitsivat uuden puheenjohtajiston.
– On tieto siitä, että nuivat, Odinit ja Suomen Sisu ovat tehneet listoja siitä, että ne kaappaavat piirejä ja ovat erottamassa piirijohtajia eri puolilla Suomea.
– Ääriainekset ovat Lapissa käynnistäneet erottamiseni tehtävistäni.
Nykyjohdon kanssa eri linjoilla on myös Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Kati Kähkönen. Hän ei kuitenkaan usko eduskuntaryhmän hajoamisen vaikuttavan juurikaan piirin toimintaan. Kähkönen aikoo myös itse jäädä perussuomalaisten jäseneksi.
– Olen ihan julkisesti ollut sitä mieltä, etten perussuomalaisten nykyjohdon eteen tule tekemään mitään. He eivät jaa kanssani samoja arvoja.
Jakaantuminen todennäköisempää vaalien alla
Moni piirijohtajista pitää joidenkin kannattajien tai jäsenien siirtymistä Uuden vaihtoehdon riveihin mahdollisena, mikäli nämä saavat perustettua puolueen seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä.
– Kyllähän mahdollista se on mahdollista, että tämä saattaa vaikuttaa kannatukseen seuraavissa vaaleissa. Molempien ryhmien arvopohja on hyvin yhtenäinen, sanoo Uudenmaan perussuomalaisten puheenjohtaja Pekka Sinisalo.
Sinisalon mukaan hänen piirissään ei ole odotettavissa laajaa jakautumista, vaikka Uudenmaan piirin kansanedustajista moni siirtyikin Uusi vaihtoehto -ryhmään. Uudenmaan lähtijöissä oli mukana myös entinen puolueen puheenjohtaja ja viime eduskuntavaaleissa lähes 30 000 ääntä saanut Timo Soini.
– Aina ennen vaaleja ihmiset miettivät, mihin porukkaan kuuluvat. Silloin luulen, että jako tapahtuu ja lähdetään jompaankumpaan leiriin, Etelä-Savon piirin Kähkönen arvioi.
Perussuomalaisten Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Jani Kolehmainen ilmoitti aiemmin tänään eroavansa. Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Janne Aso puolestaan on kertonut, että ei aio jatkaa puheenjohtajana enää seuraavalla kaudella.